Montenegróval bővül az Open Balkan kezdeményezés

2022. május 28. 20:03

Úgy tűnik Montenegró új miniszterelnökével változik az ország álláspontja is az Open Balkan (Nyitott Balkán) kezdeményezéssel szemben. Miután Montenegró eddig kifejezetten elutasította az Open Balkán kezdeményezéshez való társulást, Dritan Abazović, akit április végén választottak meg miniszterelnöknek, új nézeteket vall, támogatja az új balkáni szövetséghez való társulást. Igaz az új montenegrói kormány programjában külön nem emelik ki, ám rámutatnak, hogy a montenegrói kormány támogat minden regionális kezdeményezést, ami felgyorsíthatja Montenegró euro-integrációját.

2022. május 28. 20:03
null
Az Open Balkán kezdeményezést 2019-ben Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama, Albánia kormányfője és Zoran Zaev, Észak-Macedónia akkori miniszterelnöke indította el, hogy az Európai Unió mintájára a nyugat-balkáni az országok között olyan szövetséget hozzanak létre, ami megkönnyíti a szolgáltatás, az áru- és a személyforgalmat.

Annak ellenére, hogy az Amerikai Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió is kifejezetten támogatja a kezdeményezést, Koszovó, illetve Bosznia-Hercegovina és Montenegró is eddig elutasította a kezdeményezéshez való társulást.

Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia ettől az évtől a munkavállalásban, az áruszállításban és a szabad személyi forgalomban ért el előrelépéseket, hiszen mindenekelőtt felgyorsították a határforgalmat akadályozó adminisztrációt.

Marko Čadež (Márkó Csádezs), a Szerbiai Gazdasági Kamara (SZGK) elnöke örömmel konstatálta, hogy a kezdeményezésben részvevő államok felismerték az Open Balkan előnyeit. Ennek köszönhetően, igaz év elejétől csupán néhány hónap telt el, de a megkötött megállapodások már most eredményeket tudnak felmutatni az áruszállítás és a foglalkoztatás terén.

Zorana Mihajlović, Szerbia kormányalelnökeként hozzáfűzte, véleménye szerint a régió vezetőinek, függetlenül attól, hogy kis vagy nagy, rendezett vagy kevésbé rendezett ország élén állnak, meg kell érteniük, hogy a szolidaritás, a kapcsolatok, az országok közti viszony ápolása az egyedüli módja annak, hogy a régió fennmaradjon és legyen jövőképe. Kihangsúlyozta, jó lenne, ha a régió nem arról lenne végre ismert, hogy itt csapnak össze a világ hatalmi erői, hanem ha a régió országai végre találnának érvényesülési módot ebben a térségben. „A szolidaritás, a közös munka vihet minket előre, ezért Montenegró és mások belépését is örömmel fogadjuk” – mondta a kormányalelnök.

(Fotó Dritan Abazovicról/ MTI/EPA/Boris Pejovic)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
minekkellregisztralni
2022. május 29. 19:38
"In 2011, he resided in the United States while participating in the State Department program in Washington, D.C. " https://en.wikipedia.org/wiki/Dritan_Abazovi%C4%87 ----- Ez az Abazovics is egy CIA-tégla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik