Bajnokok Ligája-döntő Párizsban: rendezésből utólag is elégtelen - helyszíni beszámolónk

2022. május 29. 13:03

Alessandro Del Piero a fejét fogta, Alan Shearer üveges tekintettel nézett maga elé – Párizsban, a Stade de France lelátóján csupa hasonló reakciót váltott ki a Real Madrid újabb, tizennegyedik Bajnokok Ligája/BEK-győzelme. A Liverpool szurkolói nemcsak a döntőben elszenvedett 1-0-s vereség, de a mérkőzés előtti botrányos jelenetek miatt is feldúltan indultak kifelé rögtön a lefújást követően.

2022. május 29. 13:03
null
Czövek Oszkár

Czövek Oszkár vendégszerző írása Párizsból

Párizst ellepték a drukkerek

Párizsnak kifejezetten jót tett az idő múlása. Ötezres nézőszámkorlát, a stadionban szabadtéren is FFP2-es maszk, állandó fertőtlenítés – a Paris Saint-Germain januári bajnokijának hangulatát a felszabadult ünneplés helyett a koronavírus miatti óvatosság határozta meg, a Parc des Princes környéken rendre kitelepülő utcai árusok is többnyire otthon gubbasztottak. Ezekben a napokban szerencsére egészen más képet fest a francia főváros, az érkezőket már pénteken megcsapta a klubfoci csúcssorozatának, a Bajnokok Ligájának a szele.

A döntős Liverpool és Real Madrid drukkereinek sokasága, időnként artikulálatlan nótázása,

a plakátokról visszaköszönő világsztárok igen egyértelműen előrejelezték, a világ másnap a Stade de France-ra fog figyelni.

Pedig aki a korai utazásszervezés híve, az erre a hétvégére még jó eséllyel „Észak Velencéjébe”, Szentpétervárra foglalt repjegyet és szállást. Az aranymeccs helyszínének az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) eredetileg az oroszországi metropoliszt és a Gazprom Arenát jelölte ki, csakhogy a februárban kitört ukrajnai háború pillanatok alatt átírta a forgatókönyvet. A franciák nemzeti stadionja kézenfekvő vészmegoldásnak tűnt, mondhatni adta magát, hiszen nem csupán a BL-ben (2000, 2006), de világ- (1998) és Európa-bajnokságon (2016) is játszottak már itt döntőt, és a város több százezer futballturistát fennakadás nélkül vendégül tud látni.

A képen: Párizst megszálló szurkolók. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Párizst megszálló szurkolók. Fotó: Czövek Oszkár

Szalah nem felejt

Szintén a Liverpool és a Real Madrid szurkolói négy éve az azóta háború sújtotta Kijev utcáit árasztották el, ám a lefújás után a bárok asztalain már csak a spanyolok táncoltak, Gareth Bale duplájára és Karim Benzema találatára csupán Sadio Mané tudott válaszolni. Az a kilencven perc Loris Karius potyái miatt is nehezen felejthető: a Vörösök kapusa előbb a francia támadó lábára dobta a labdát, majd a villámléptű walesi távoli lövését lepkézte be.

A visszavágás vágya különösen fűthette Mohamed Szalah-t,

akit már fél óra után le kellett cserélni Sergio Ramos válldobása következtében. Az egyiptomi könnyek között hagyta el a pályát, és most, miután kialakult a párizsi döntő párosítása, azonnal üzent is a közösségi médiában: „van elrendezni valónk”.

A képen: A nyitóünnepség is jelentősen csúszott. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A nyitóünnepség is jelentősen csúszott. Fotó: Czövek Oszkár

Számításait igyekezett keresztülhúzni Carlo Ancelotti, aki ráadásul épp a Liverpool legnagyobb ellenlábasától, az Evertontól szerződött vissza Madridba. Az olasz vezetőedző nem is titkolta, ez a faktor pluszmotivációt jelentett neki az összecsapásra készülve, de a meccsheti sajtónyilvános szereplésein nyoma sem volt feszültségnek, rendre jókedvűen, felszabadultan nyilatkozott az őt kérdező sajtómunkásoknak. A szituáció mindenesetre ismerős volt Ancelottinak, hiszen edzőként háromszor nyert már BL-t, első madridi érájában is összejött neki a bravúr 2014-ben, Lisszabonban. Igaz, interjúiban a drámai körülmények között elvesztett 2005-ös finálét is felidézte, amelyet az általa irányított Milan 3-0-s vezetésről bukott el – pont a Liverpool ellen…

Angol túlerő, anyagi áldozatokkal

A derűs optimizmus a minifocipályával, különböző aktivitásokkal, kiállított BL-serleggel felturbózott programokon, az úgynevezett „trófeaélményeken” a kavargó sokaságot is jellemezte, klubszimpátiától függetlenül. A liverpooli drukkerek gyülekezőpontjánál a kellemesen meleg, napsütéses időben egy padra huppanva még átfutottam az UEFA hivatalos sajtóanyagát, amelyből az is kiderült: ha csak 30 másodpercet szánsz valamennyi tárgyra, akkor is kétszáz nap kell, hogy mindent megnézz a Louvre-ban, a 2021-es év világszerte leglátogatottabb múzeumában. Jó tudni, nem?!

A képen: Nehéz volt a nyitányig bemelegített állapotban tartani a játékosokat. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Nehéz volt a nyitányig bemelegített állapotban tartani a játékosokat. Fotó: Czövek Oszkár

Az összeállítás jóval praktikusabb információkat is tartalmazott a meccsel kapcsolatban, de a különböző statisztikákat, mutatókat végigböngészve kitartottam a meggyőződésem mellett: ennek a döntőnek előzetesen nem volt esélyese. A spanyol bajnok Real Madrid a PSG, a Chelsea és a Manchester City ellen is a pokol legmélyebb bugyraiból tért vissza az élők sorába, míg a Liverpool behúzta otthon a Liga- és az FA-kupát, a Premier League-ben pedig 92 pontot gyűjtött – az már a sors különös kegyetlensége, hogy a City egy egységgel ezt is túlteljesítette. 

Jegyüzérek és liverpooli hajtóvadászat ellenük

A Stade de France lelátóján körbepillantva szemlátomást túlerőbe kerültek azok, akik a Pool trófeahalmozásában reménykedtek, noha

a feketepiacon akár ötezer fontot, 2,3 millió forintot is perkálniuk kellett egyetlen belépőért. A Liverpool hajtóvadászatot indított az üzérek ellen, s aki közülük a klubtól vásárolta a jegyet és sikeresen beazonosították, azt akár élete végéig kitilthatják a csapat mérkőzéseiről.

A helyi rendőrség eközben felhívta rá a figyelmet, hogy rengeteg hamis belépő kering a különböző fórumokon, annak is megvolt tehát a kockázata, hogy a stadion beengedőkapujánál a piros lámpa gyullad ki.

Rendezés: elégtelen

Feltéve, hogy a jegytulajdonosok eljutottak odáig: a szervezők magyarázhatatlan teszetoszasága miatt több órás sorok alakultak ki a Liverpool-szektorok ellenőrzőpontjainál, emiatt ráadásul a kilenc órai meccskezdést is tolni kellett harminchat perccel. A helyi műsorközlő a drukkerek késői érkezésével magyarázta a csúszást, de ezt a verziót magam is nehezen hittem, már hatkor elképesztő tömeg hömpölygött a környező utcákban.

Az UEFA szerint a temérdek hamis jegy okozta a fennakadást, a Liverpool mindenesetre azonnal jelezte, hivatalos vizsgálatot kér az ügyben. Ehhez képest már-már mellékes, hogy a Vörösök csapatbusza dugóba került,

ezért húszperces késéssel gurult csak be a stadionba. Elképesztő rendezői hiányosságok az év futballmeccsén.

Courtois és Vinícius összehozta

Az elképesztő jelző Thibaut Courtois-t is megilleti: Sadio Mané lövését a lécre tolta, Szalah pedig hiába próbálkozott távolról, közelről és nagyon közelről is.

Amikor a 83. percben félmagas, életerős lövését is hárítani tudta a Madrid belga kapusa, már a tőlem pár méterre ülő legenda, Alessandro Del Piero is a fejét fogta.
A képen: Thibaut Courtois, a Real Madrid kapusa a labdarúgó Bajnokok Ligája Real Madrid –Manchester City elődöntőjének visszavágó mérkőzésén a madridi Santiago Bernabeu Stadionban 2022. május 4-én. A Real Madrid hosszabbítás után 3-1-re győzött, és bejutott a fináléba. MTI/EPA-EFE/Juanjo Martin
A képen: Thibaut Courtois, a Real Madrid kapusa a labdarúgó Bajnokok Ligája Real Madrid –Manchester City elődöntőjének visszavágó mérkőzésén a madridi Santiago Bernabeu Stadionban 2022. május 4-én. A Real Madrid hosszabbítás után 3-1-re győzött, és bejutott a fináléba. MTI/EPA-EFE/Juanjo Martin

A hármas sípszót követően a közvetlenül mögöttem helyet foglaló Alan Shearerhez, a Newcastle egykori ikonikus csatárához fordultam: dermedten bámult maga elé, nem hitte el, amit az eredményjelzőn látott. Merthogy a Madrid kevés helyzeteinek egyikét kihasználta, Vinícius Júnior Federico Valverde bepassza után lőtt a kapuba. Az első félidő végén Karim Benzema is vezetést szerezhetett volna, hosszas videóbírózás után azonban nem ítélt gólt a francia játékvezető, Clément Turpin. A Pool egy-egy periódustól eltekintve nyomasztó fölényben futballozott, tábora is messze hangosabb volt a madridi különítménynél, de a tény ettől még tény marad: a Real Madrid tizennegyedszer is megnyerte a BL-t, illetve elődjét, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A Vörösök szektorai a lefújás után pillanatok alatt kiürültek, a kupaátadást kísérő madridi üdvrivalgást az angolok nagyon nem akarták megvárni.

A képen: Amikor a madrid még nagyban ünnepelt, a csalódott angol szurkolók java már kívülről nézte a State de France reflektorait. Fotó: Czövek Oaszkár
A képen: Amikor a madrid még nagyban ünnepelt, a csalódott angol szurkolók java már kívülről nézte a State de France reflektorait. Fotó: Czövek Oaszkár

A királyiak augusztus 10-én újabb európai címet is elhódíthatnak, az UEFA Szuperkupában a friss Európa-liga-győztes Eintracht Frankfurttal találkoznak a helsinki Olimpiai Stadionban.

A nyitóképen: A State de France felé még délután igyekvő tömeg azt hitte rendben kezdődik a BL-döntő. Fotó: Czövek Oszkár/ Mandiner

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
telekaszter
2022. május 30. 11:36
A madridiak szarul jatszottak, a vörösök meg térdeltek, egyik sem erdemelt győzelmet. :)
Dobrevne
2022. május 30. 11:36
Szoval a franciak szarul szerveztek meg a bl dontot, ezert Orbanozol egyet. Beteg a fejed tesa, de nagyon :)
nyúlgerinc
2022. május 30. 00:04
Ezek szerint nagyon kevés helyen jártál...
dekoninck
2022. május 30. 00:02
Te is mehetsz, te kretén!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik