Nincs aki itthon dolgozna: Vietnámból is hozat be munkaerőt a hazai legnagyobb vegán étteremlánc

2022. július 03. 17:05

Nagy tervekről számoltak be 2021 elején a Las Vegan’s alapítói, de a bizonytalan gazdasági helyzet megváltoztatta az irányt. Az alapanyagok ára 50 százalékkal, az energiaárak akár háromszorosára is nőttek, de a magyar vállalkozás nem adja fel és tovább nyit a piac felé: 2022 nyarán indul el a franchise rendszerük és 2022 végére a gyártókapacitásaik már elegendőek a kiskereskedelmi láncok ellátásra is.

2022. július 03. 17:05
null
Takács Zsolt

2021 elején készített interjúban azt mondták, hogy 3-5 éven belül 100 európai éttermet szeretnének nyitni. Milyen fázisban van ez a terv?

Papp Péter (P.P.): Nagyon gyorsan változik a piac, így át kellett alakítanunk a stratégiánkat. Az elmúlt egy évben azon dolgoztunk, hogy válságállóbbá tegyük a vállalkozást. Óriási terveink voltak 2022-re, de az infláció miatt be kellett húzni a féket és más, biztonságosabb szemszögből kell megközelíteni a fejlődést.

Ilyen bizonytalan környezetben nagyon nehéz és kockázatos bármibe belefogni.

Milyen mértékű árnövekedést tapasztalnak?

P.P.: Az alapanyagaink átlagára 50 százalékkal nőtt fél év alatt.

Mekkora mértékű emelést fogadnak el a vendégek?

Hajdler Bianka (H.B.): Nagyon nehéz megállapítani. 15 százalékos áremelést hajtottunk végre, ezt elfogadták, de ez sajnos még csak a kezdet.

A húsmentes, növényi alapanyagból készült termékek ára nagyobb mértékben nőtt, mint a húsoké?

P.P.: Hússal nem dolgozunk, így arra nincsen rálátásunk, de a növényi alapú termékek ára jelentősen megnőtt. Ennek elsődleges okozója a műtrágya drágulása és a mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány. Egyre nehezebb lesz dolgozni ilyen inflációs nyomás mellett.

Van olyan egységünk, ahol a havi villanyszámla 200 ezer forintról 650 ezer forintra nőtt.

H.B.: Sajnos még nem látjuk a végét az áremelkedésnek és kíváncsian várjuk, hogy a piac milyen mértékben tudja lekövetni az árnövekedést, de számítunk a kínálat csökkenésére.

A háborúnak van közvetlen hatása a vállalkozás működésére?

P.P.: A szezon elején volt, mivel jelentősen lecsökkent a turisták száma, de ez mostanra részben rendeződött.

Mik az új tervek és kilátások ebben a bizonytalan gazdasági környezetben?

H.B.: A saját éttermek nyitása helyett arra törekedtünk, hogy a központot fejlesszük és minél több franchise partnert tudjunk kiszolgálni. Ezenfelül nagyon sokat foglalkozunk olyan termékek kifejlesztésén és gyártásán, amiket kiskereskedelmi forgalomba hozhatunk.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

P.P.: Az elsődleges célunk, hogy egy év alatt legalább öt franchise partnerünk legyen.

Már vannak partnerek?

P.P.: Még nincsenek. Ezúton szeretnénk bejelenteni, hogy elindult a franchise rendszerünk.

A budapesti éttermek is mind saját üzemeléssel működnek?

H.B.: 7 fővárosi Las Vegan’s éttermünk van és mindegyik saját üzemeltetésű. Úgy gondoljuk, hogy a budapesti keresletet kiszolgáltuk, ideje nyitni a vidék felé is, de azt már csak franchise rendszerben.

P.P.: Egy év alatt 2 új éttermet nyitottunk. Az egyiket az Allee-ban a másikat pedig az Etele plázában.

Milyen évet zártak 2021-ben?

P.P.: A korlátozások ellenére is a legerősebb gazdasági évünk volt a tavalyi. Az idei év még erősebbnek látszik, feltehetőleg már júliusra elérjük a 2021-es számokat árbevételben, a költségoldala szintén máshogy alakul.

Nem okozott nehézséget a munkaerőhiány az új egységek nyitásakor?

H.B.: Az elmúlt két év legnagyobb kihívása az, hogy jó és megfelelő mennyiségű munkavállalót találjunk. Nagyon sokan elhagyták a szektort és nem is tervezik a visszatérést, mivel már nem bíznak benne és a nyári diákmunkások száma is elenyésző. A problémák áthidalására harmadik országból rendeltünk munkaerőt.

Honnan?

 P.P.: Elsősorban Ázsiából, azon belül is inkább Vietnámból kölcsönzünk munkaerőt. Volt már erre példa tavaly is, de most 12 személyt kértünk a szezon elején, akik még nem érkeztek meg, mert nem kapták meg a vízumot, mivel

a hatóságokra jelentős terhet ró az Ukrajnából érkező menekültek fogadása.

Olcsóbb az Ázsiából kölcsönzött munkaerő, mint a hazai?

H.B.: Összeségében kicsit még drágább is, mert óriási jutalékot kérhetnek a közvetítőcégek. Kénytelenek vagyunk lépni, mivel itthon már nincs, aki dolgozna.

Egy év alatt is nagyon sok új versenyző léphet piacra. Nőtt a verseny?

P.P.: Szerencsére nem, továbbra is kicsit kiaknázatlan terület a vegán piac. Az egyetlen igazi változás, hogy egyre több hagyományos étterem alakított ki vegán menüsort és ezzel versenyt teremtettek a legnagyobb vásárlócsoportban: a flexitáriánusok között.

A flexitáriánus (vagy más néven szemi-vegetáriánus) egy félig vegetáriánus étrend, azaz amikor valaki elsősorban növényi eredetű táplálékokat fogyaszt, de alkalmanként kis mennyiségben húst is eszik, elsősorban halat, ritkábban minőségi fehér vagy vörös húst.

Említették a kiskereskedelmi termékeket is. Nem a nagy gyártók uralják és fedik le ezt a piacot?

P.P.: A mi termékeink inkább hiánypótlóak. Nagyon kevés zöldségfasírt van forgalomban és azok is túlárazottak.

A tavaly készített interjúban beszéltek arról, hogy a magyar alapítású Tőkeportálon keresztül pénzt vonnának be. Sikeres volt a tőkeművelet?

P.P.: Sikeres volt a tőkebevonás. A minimum cél 130 százalékát teljesítettük. 230 kisbefektetővel és 100 millió forinttal bővültünk.

Mire fordították a befolyt összeget?

P.P.: Gyártási technológiák fejlesztésére és a vállalkozás működésének optimalizációjára.

Saját gyártóüzemük van?

H.B.: Igen. Lesz olyan termék, amit kiadunk bérgyártásba, de alapvetően házon belül oldunk meg mindent.

A jelenlegi kapacitás mellett saját üzemünkből 25 üzletet tudnánk kiszolgálni.

A koronavírus elején nyitottak új egységet a Római parton. Sikeres éveket zárt?

P.P.: Nagyon jó és sikeres rendezvényeket tartottunk már itt a Miamorban. Nagyon szeretik a családok és a cégek is az ételudvart. Ide folyamatosan várjuk a rendezvényeket.

H.B.: Az egyetlen nehézséget a szezonalitás okozza, de pont olyat hoztunk létre, amit eleinte akartunk és a számok is azt mutatják, hogy jól fektettünk be.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. július 04. 13:29
"Hússal nem dolgozunk" akkor meg mit csodálkoznak, hogy nincsenek vendégek? A kecskék között viszonylag alacsony a fizetőképes kereslet étterembe járni.
Akitlosz
2022. július 04. 12:27
Úgyhogy ha csődbe megy az a több száz étterem, nem gond, legalább felszabadul a hely hasznosabb vállalkozások számára. Alig van ma már a vendéglátásnak olyan része, amely finom ételeket árul ÉS korrekt adagokat ad. :-( S akkor az ár még nem is szempont. Ezért sem mernek menni az emberek étterembe, mert a bejáratnál az étlap még csak csak kint van, mert azt kötelező kitenni, de az adagok mérete nincsen. S ha csak bent az étteremben derül ki, rendelés után hogy azért az árért csak jelképes mennyiségű ételt adnak, amivel lehetetlen jóllakni az minimum kellemetlen vagy rosszabb.
minekkellregisztralni
2022. július 04. 12:09
Nem utálom a vietnamiakat, szívós, találékony emberek, akik több birodalmat is hazazavartak. De erre a "szemi-vegán" nyugatmajmoló ideológiai kajára nincs szükség nálunk és végképp nincs szükség arra, hogy a világ túlvégéről kelljen idereptetni embereket éhbérért dolgozni. Ez a legdurvább, legembertelenebb globális kapitalizmus, amire nincs szükségünk és ami ellen fel kell lépnünk.
Akitlosz
2022. július 04. 12:01
"A flexitáriánus (vagy más néven szemi-vegetáriánus) egy félig vegetáriánus étrend" Nem elég, hogy pocsék ételeket kínálnak, de még ilyen bugyuta ideológiát meg szavakat is kitalálnak hozzá. Nincsen elegendő hely az éttermeikben, hogy választékot kínáljanak és minden betérő vendég találhasson magának kedvére valót?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik