Holokauszttagadás miatt állítanak bíróság elé egy német történelemtanárt

2022. július 02. 19:00

Egy nyugalmazott német történelemtanár ellen Lengyelországban folyik eljárás, mivel állítólag tagadta az Auschwitzban elkövetett bűnöket.

2022. július 02. 19:00
null

Az auschwitzi koncentrációs tábornak otthont adó lengyelországi Oświęcim városának kerületi bírósága egy német állampolgárságú személyt, Gotllieb G.-t fogja bíróság elé állítani, akit a náci dolgozók bűneinek tagadásával vádolnak.

Az állami ügyészek szerint Gottlieb G. 2019. július 23-án egy német csoporttal látogatott el az Auschwitzi Múzeumba. A Remix hírportál szerint a tanár tagadta, hogy a Harmadik Birodalom döntött volna a „végső megoldásról”.

Az ügyészek szerint megjegyzései felháborodást keltettek, az idegenvezető pedig a múzeum vezetőségét kérte, hogy tegyen lépéseket. Ezzel szembesülve a német tanár távozott a múzeumból, és még aznap elhagyta Lengyelországot, de az ügyészeknek sikerült azonosítaniuk.

Amikor a lengyel ügyészek idén márciusban kihallgatták Gottlieb G.-t, tagadta a vádakat. Azt állította, hogy a második világháború iránt érdeklődött, ezért a koncentrációs tábor történetéről kérdezte az idegenvezetőt, és nem kérdezett közvetlenül az ott elkövetett bűnökről. A tanár később azzal is érvelt, hogy történelemtanárként diákjait németországi koncentrációs táborokba vitte, és ott is hasonló kérdéseket tett fel az idegenvezetőknek, akinek ezzel semmilyen problémája nem volt.

Ha bűnösnek találják, Gottlieb G. pénzbüntetésre vagy három évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. Az ítéletet nyilvánosságra hozzák.

Borítókép:MTI/EPA/Jacek Bednarczyk

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bakafánt
2022. július 22. 13:50
Ó,az a csodálatos szólásszabadság,meg a véleménnyilvánítás szabadsága.Ugyebár,mindenekfelett.. Kivéve,.....Meg hogy az egyház hogy bánt a laposföld előtt be nem hódolókkal.Bezzeg,most....
Párhuzamos különvélemény
2022. július 13. 09:32
Németország 80 éve tartó megszállásának ez az egyik sarokköve. (A szovjetruszkik tényleg csak ideiglenesen állomásoztak hazánkban, ők csak 45 évet.)
Zsoel
2022. július 08. 09:51
Az nem igazság, amit törvényekkel kell védeni.
szodabár
2022. július 04. 00:37
Éljenek a második , harmadik generációs túlélők. De akkor kik haltak meg? A kommunisták 100 millió áldozatához képest a zsidók sehol sincsenek. Ráadásul ezer helyről kapnak kárpótlás , azok, akiknek valójában semmi közük az egészhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik