Márta: Szükség van a Művészetek Völgyére

2012-08-06 12:34:35
Bezárja kapuit a tíz napon át két faluban 29 helyszínen megrendezett Művészetek Völgye: 120 ezren látogattak el a rendezvényekre. Márta István fesztiváligazgató kijelentette: a közönség, a művészvilág, a falvak lakói döntöttek: szükség van a művészetek völgyére.

Bezárja kapuit a tíz napon át két faluban 29 helyszínen megrendezett Művészetek Völgye: 120 ezren látogattak el a rendezvényekre. Vasárnap már csak az utolsó látogatók sétáltak az udvarokban, pajtákban, miközben a távolabbról érkezők csomagokkal, bőröndökkel megpakolva – autóval vagy stoppal – készülődtek elhagyni a völgyet. A közönség, a művészvilág, a falvak lakói döntöttek: szükség van a művészetek völgyére – jelentette ki Márta István fesztiváligazgató. Hozzátette: a drasztikusan csökkent büdzsé és a bizonytalanságok ellenére újfent több mint százezer látogató járt a völgyben, ahol idén eggyel kevesebb faluban kínáltak programokat.

Kiválóan működtek a helyi portákon a művészudvarok; a Kaláka, Palya Bea, Hobo nagy sikert aratott, hasonlóan az egyéb, kulturális csemegékhez, amelyeket csak a Művészetek Völgyében kapott meg a közönség idén – foglalta össze a fesztiváligazgató. Márta István összegzése szerint 1500 műkedvelő és profi fellépő 800 programmal szórakoztatta a völgylakókat. A Kaláka-udvarban például 150 előadó lépett fel; a tíz nap alatt 180 új vers született itt.

A 81 millió forint költségvetésű fesztivál tíz napja alatt 160 árus és 60 ideiglenes vendéglátó szolgálta a fesztiválozókat, emellett 110 völgymunkás, valamint 400 önkéntes. A fesztiválozók összesen 250 liter vért adtak. A Művészetek Völgye hivatalos honlapjának 110 ezer látogatója volt, 320 ezren tekintették meg az oldalt.