Magyar dokumentumfilm versenyez a varsói filmfesztiválon

2012-09-25 12:13:47
A Varsói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába válogatták a Vakondok 2 – Demoscene: Az algoritmusok művészete című dokumentumfilmet. A magyar dokumentumfilm A-kategóriás filmfesztivál versenyprogramjában utoljára négy éve Karlovy Varyban szerepelt.

Beválogatták az októberben kezdődő Varsói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába a Vakondok 2 – Demoscene: Az algoritmusok művészete című dokumentumfilmet. A közlés szerint magyar dokumentumfilm A-kategóriás filmfesztivál versenyprogramjában utoljára négy éve Karlovy Varyban szerepelt. Nemes Gyula Letűnt világ című rövid dokumentumfilmje akkor elnyerte a fesztivál Kristályglóbusz díját. A Vakondok 2 – Demoscene: Az algoritmusok művészete című alkotás az úgynevezett demoscene számítógépes szubkultúrát mutatja be, amely csaknem három évtizedes múltra tekint vissza. A demoscene-ek olyan digitális művészeti alkotások, amelyek jellegzetessége, hogy valós időben futnak a számítógépeken, a program a futtatás alkalmával számolja ki a megjelenő látványt és hangokat. Az irányzat az elmúlt időszakban a filmfesztiválokon önálló művészeti ággá nőtte ki magát.

Matusik Szilárd és Csépai Gábor dokumentumfilmje nagy feltűnést keltett a téma iránt érdeklődő nemzetközi közönség körében. Eddig a világ több mint húsz városában vetítették, New York-i és Las Vegas-i filmfesztiválon is szerepelt, a Los Angeles-i New Wave nemzetközi filmfesztiválon pedig díjazták is. A hét végén zárult miskolci Jameson CineFest versenyprogramjában a film egyórás változatát mutatták be. A 28. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál programjában öt versenykategória szerepel, ezek között az egészesetés (egy óránál hosszabb) dokumentumfilmek külön mezőnyben indulnak. A legjobb dokumentumfilm díjával 12 ezer zlotys (817 ezer forintos) pénzjutalom jár, amit a produkció rendezője, illetve rendezői kapnak – ismertette a fesztivál honlapja.

A dokumentumfilmes versenymezőny nemzetközi zsűrijében Lilat Benhabib producer, Christian Frei független filmes, producer és Janusz Morozowski dokumentumfilmes, rendező foglal helyet. A fesztivál október 12-én Andrzej Jakimowski új filmjével, az Imagine című drámával nyílik meg, amelynek világpremierjére a Torontói Filmfesztiválon került sor.