Magyar filmfesztivál Olaszországban

2012-11-22 10:04:13
A krasznodari filmfesztiválon hét magyar filmrendező: Jancsó Miklós, Mészáros Márta, Fábri Zoltán, Tarr Béla, Szabó István, Huszárik Zoltán, Fliegauf Bence alkotásait és a lengyel Agnieszka Holland Magyarországon forgatott egész estét betöltő játékfilmjeit vetítik.

Ismét Magyarországé a főszerep a krasznodari filmfesztiválon, amely szerdán nyílt meg a dél-oroszországi nagyvárosban. Hét magyar filmrendező: Jancsó Miklós, Mészáros Márta, Fábri Zoltán, Tarr Béla, Szabó István, Huszárik Zoltán, Fliegauf Bence alkotásait és a lengyel Agnieszka Holland Magyarországon forgatott egész estét betöltő játékfilmjeit vetítik a krasznodari mozik. Csak néhány alkotás a gazdag filmkínálatból: a Redl ezredes, a Csodálatos Júlia, A torinói ló, A temetetlen halott, az Örökség, a Beethoven árnyékában, a Csontváry, a Szerelmem, Elektra, a Tejút, a Dealer, a Méh című mozifilmek bemutatása szerepel más alkotások mellett a fesztivál programjában. 

Rajtuk kívül Zsurzs Éva televíziós rendezéseivel is megismerkedhet a november 30-ig tartó kulturális mustra közönsége. Így kerül a krasznodari mozikba A koppányi aga testamentuma és A törökfejes kopja. Az ötvenes évek filmjei közül Máriássy Félix Egy pikoló világos című alkotását láthatják a dél-oroszországi nézők, akiknek, - és Bujtor István emlékére – levetítik a Csak semmi pánik című vígjátékot is. A közönség több magyar rövidfilmmel is megismerkedhet: így például a 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmjét, Nemes Jeles László Türelem című alkotását és Felméri Cecília Kakukk című alkotását is levetítik Krasznodarban.

Mint Tót Gizella, a krasznodari magyarok képviselője az MTI-nek elmondta: a filmeket az orosz filmalap segítségével szerezték be és segítségükre volt a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központ, valamint Krasznodar terület kulturális minisztériuma és a Kubanykino mozivállalat is. A magyar filmművészetet és filmgyártást méltatja a fesztivál programjához mellékelt ismertető is. Eszerint a keleti és nyugati kultúra között lavírozva a magyar rendezők igazi remekműveket hoznak létre. A fesztiválon a magyar filmekről előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők, a megnyitó programját a szervezők magyar zeneművekkel és magyar költők verseivel színesítették.