Magyar 3D-fesztivál Moszkvában

2012-12-19 13:39:04
A Leonar3Do számítógépes program bemutatásával nyílt meg a Magyar háromdimenziós fesztivál az orosz fővárosban.

A Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Intézet szervezésében ismerhették meg az érdeklődők Rátai Dániel találmányát, a Leonar3Do számítógépes programot a Povarszkaja utcai épületben. Moldován Csabának, a cég képviselőjének előadását követően többen ki is próbálták a módszert, amelynek segítségével könnyen alakíthattak ki háromdimenziós formákat. A laikus közönség körében egyértelmű volt a siker, de mint a szakember elmondta, az a céljuk, hogy Oroszországban is elterjesszék a módszert, amelynek segítségével az élményközpontú oktatást próbálják megvalósítani.

Az Egyesült Államokban, európai országokban és Indiában is több egyetemen használják már a Leonar3Do-módszert. A volt szovjet utódállamok közül az idén Kazahsztánban - a fővárosban, Asztanában, illetve Almatiban – is bevezették. Baranyi András, a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar 3D fesztivál keretében tartott számítógépes grafikai bemutatót pénteken Waldemar Mattis-Teustsch sepsiszentgyörgyi születésű neves magyar képzőművész holográfiáiból nyíló moszkvai kiállítása követi. A Fény művészete című tárlatot a Multimédia Művészeti Múzeumban rendezik meg.

A magyar kulturális központ vezetője elmondta, hogy a két rendezvény egy hosszú távú együttműködés első állomása lesz, ugyanis Olga Szviblovával, a múzeum igazgatójával abban állapodtak meg, hogy hároméves közös programot indítanak el. Magyar fotó- és képzőművészek alkotásait fogják bemutatni, jövőre pedig Robert Capa-kiállítás lesz a világhírű fotográfus születésének századik évfordulóján. Ugyancsak jövőre nagyszabású Vasarely-kiállítást is terveznek a moszkvai múzeummal együtt. Ez is része annak az intézeti elképzelésnek, hogy nagy tekintélyű moszkvai intézményekbe vigyék el a magyar kultúrát. Baranyi András örömmel számolt be arról, hogy Oroszországban látványosan nagy az érdeklődés a magyar rendezvények, a magyar művészet iránt.