Berlinale: minifesztivál Japán cunami sújtotta részén

2013-02-06 09:46:09
Minifesztivált rendeznek a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale kínálatában szereplő filmekből márciusban Japánnak a két évvel ezelőtt földrengés és szökőár sújtotta részén.

A Berlinale in Sendai című mustrát március 28. és 31. között rendezik meg a Tohuku régióban fekvő Szendai városában, amelyet szinte a földdel tett egyenlővé az erős földrengés és az azt követő cunami 2011 márciusában. A minifesztiválon elsősorban szórakoztató filmeket, illetve olyan alkotásokat vetítenek, amelyek pozitív válaszokat fogalmaznak meg nehéz élethelyzetekre. A szervezők egyfelől ezzel akarnak új lendületet adni az újjáépítésen dolgozó helyieknek és segítőiknek, másfelől viszont be szeretnék mutatni a világnak, hogy milyen az élet manapság a természeti katasztrófa sújtotta vidékeken.

 
A projektet Szendai lakosai, önkéntesek és japán szponzorok is támogatják. A kultúra világszerte összeköti az embereket. Örülünk, hogy a Berlinale néhány sikerét tavasszal bemutathatjuk Szendaiban. Ki akartuk fejezni támogatásunkat és együttérzésünket a Tohukuban élő embereknek, különösen a gyerekeknek – idézte a Berlinale közleménye Dieter Kosslickot, a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának igazgatóját.