A Színházi Világnapot ünneplik Kolozsváron

2013-03-19 16:33:15
Workshoppal, különleges színházi vacsorával, színházlátogatással, valamint régebbi előadások vetítésével ünneplik Kolozsváron a március 27-i Színházi Világnapot.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház négynapos színes programkínálattal várja a közönséget, amely már március 26-én este részt vehet egy különleges színházi vacsorán: egy helyi étterem séfje felügyeletével a társulat tagjai készítik el és szolgálják fel az ünnepi négyfogásos vacsorát négy bor és „négy falatnyi irodalom” kíséretében. Március 27-én a színházban nyílt nap lesz, amelyen az érdeklődők a színház régebbi előadásait tekinthetik meg felvételről, az előcsarnokban pedig könyvvásár zajlik. A Stúdióteremben a gyerekeknek szerveznek játékdélelőttöt Kali Andrea, Kántor Melinda és Varga Csilla színésznők vezetésével, Györgyjakab Enikő pedig bemutatja Mindenke és a varázsdoboz című előadását. Lesz színházi idegenvezetés is, amely során az érdeklődők a társulat tagjainak kalauzolásával megismerkedhetnek a színház azon részével, amelybe az év többi napján a közönségnek nincs bejárása.

A nyílt nap keretében levetítik Erdélyben első alkalommal Oláh Kata A Griff, a Dámvad és a Varjú dokumentumfilm-sorozatát, amely három erdélyi polihisztor, Bánffy Miklós, Kós Károly és Kemény János életét mutatja be. A nyílt napot a Loose Neckties Society, azaz a színészek zenekarának koncertje zárja, amelyen egyedi tolmácsolásban hangzik el a Színházi Világnap hagyományos üzenete. Március 28-án és 29-én megszervezik az Atelier 200 elnevezésű színházi műhelyt, amelyre korábban Bobigny, Graz, Róma, Szófia, Porto és Palermo városokban is sor került. A szervezők kétszáz önkéntes színházszerető civil jelentkezését várják, akik újraélhetik az antik világ színházi álmát azáltal, hogy „átveszik az uralmat a színház fölött”.