Új művészeti csúcsdíjat alapítana a kormány és az MMA

2013-06-21 17:54:00
A Nemzet Művésze díjat az elképzelések szerint Kossuth-díjas művészek nyerhetik el, az elismerés mellé pedig életjáradék is jár majd.

Nemzet Művésze díj elnevezéssel új, életjáradékkal járó művészeti csúcsdíj jön létre 2014-ben, ennek koncepcióját az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyar Művészeti Akadémiával (MMA) együtt dolgozta ki. A kormány által elfogadott koncepció értelmében a Nemzet Művésze díj a művészeti díjak egymásra épülő rendszerében olyan úgynevezett csúcsdíjként jön létre, amelyet a köztársasági elnök és az MMA elnöke közösen ad át. Az új díjra irányadó szabályozás 2014. január 1-jén léphet hatályba.

A díjazott – mint a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó képviselője – személyes megbecsültsége okán járadék jellegű juttatásban részesül haláláig. A díj adományozásának alapfeltétele, hogy a díjazott már Kossuth-díjas legyen. A kormány célja, hogy valamennyi művészeti ág legjelentősebb alkotóinak méltó időskori életkörülményeket biztosítson havi életjáradék formájában. A koncepció alapján az Emmi törvénymódosítást készít elő. Ha a díj megalapítását a kormány javaslatára az Országgyűlés támogatja, az életjáradék fedezetét és az adományozással járó költségeket az MMA költségvetése fogja szavatolni.