Mert szent a cél - Alföldi Róbert István, a királya

2013-08-21 11:33:27

Gréczy Zsolt
Hírhatár
Ezek vagyunk mi 2013-ban is. Harci díszekkel felfestett, megnyomorított nemzet, egy új diktátorral, és nem tudjuk, hogy jövünk ki a rácsok mögül.

„Alföldi Róbert széttúrta a darabot. Felgyorsította, szinte filmszerűvé tette a legendás dalokat, új zenei elemeket is belecsempészett, és most először élőben játszott a zenekar.

Alföldit nem csupán a provokálás érdekli, ha úgy tetszik, a balhé. Borzongatni akar és gondolkodtatni. Csinálhatott volna ő is olyan István a királyt, amelyben méltóságteljesen néznek a távolba, időnként széttárják a karjukat és az égre tekintenek. A rendező azonban a valóságot, és nem a pátoszt kereste: azt akarta megmutatni, milyenek a magyarok és milyen ország lett ebből.

Nem csoda, hogy a Fidesz és a Jobbik kiakadt, mindenki más pedig vagy sokkolva ül, vagy ünnepel. Nem Alföldit, az »ellenzéki« rendezőt - ez amúgy is baromság -, hanem valakit, az új értelmet adott egy klasszikusnak. (…)

Szörényi Levente és Bródy János István, a királya remekmű, és a darabot bravúrosan átformáló Alföldi Róbert egyik legnagyobb érdeme, hogy bebizonyította: ez nem Nagy Imre kontra Kádár történet, ahogy harminc éve néhányan gondolták. Ezek vagyunk mi 2013-ban is. Harci díszekkel felfestett, megnyomorított nemzet, egy új diktátorral, és nem tudjuk, hogy jövünk ki a rácsok mögül. Hol, mikor és hogyan fog nyílni a zár. ha ugyan a mi életünkben nyílik még...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.