Vidnyánszky: A provokációra épülő művészetnek nincs jövője

2013-08-21 14:17:19
Megtartotta évadnyitó társulati ülését a budapesti Nemzeti Színház szerdán. Az eseményen az emberi erőforrások minisztere arról szólt, hogy a társulat nehéz feladat előtt áll, amelynek teljesítéséhez a kulturális kormányzat minden szükséges segítséget meg fog adni.

Feladatuk lényege, hogy olyan színházat műveljenek, amely méltó a nemzeti színház megnevezésre” – hangsúlyozta Balog Zoltán. Hozzátette: a legfontosabb ezen belül az, hogy annak a mércének, amelyet művészi hitvallásuk jelent, megfelelnek-e.

Vidnyánszky Attila, a színház új vezetője elmondta: a nyitóelőadás szeptember 27-én Tamási Áron Vitéz lélek című darabja lesz, amely az újrakezdésről szól. A színház előadásaira szóló jegyeket augusztus 26-án kezdik el árulni. Az évadnyitón részt vett Halász János kulturális államtitkár, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, valamint több vidéki teátrum vezetője.

A Nemzeti Színház új igazgatója arról is beszélt a HVG.hu cikke szerint, hogy „a provokációra épülő művészetnek nincs jövője”, illetve hogy az efféle provokáció szerinte gyáva dolog. „Hányszor kell kereszténységet, papot gyalázni, Himnuszt énekelni a másságról a jó színházhoz?” – kérdezte Vidnyánszky az évadnyitó társulati ülésen.

A rendező-igazgató beszélt arról is, hogy a „kritikus világgal” nehezen ért szót, és hogy „elképesztő erők” igyekeztek szerepet vállalni a lejáratásában.