Soha nem voltak még ennyien a Kolozsvári Magyar Napokon

2013-08-28 09:34:53
Az egyhetes rendezvénynek mintegy kétszázezer látogatója volt, legtöbben – csaknem ötvenezren – az István, a király című előadáson vettek részt.

Mintegy kétszázezer látogatója volt az idei Kolozsvári Magyar Napoknak, ami az eddigi legnagyobb arányú részvétel az egyhetes programsorozaton  jelentették be kedden a szervezők. Az augusztus 19. és 25. között megrendezett magyar kulturális fesztiválról Gergely Balázs főszervező elmondta: a közönség történelmet írt, ugyanis annyi érdeklődő még sohasem gyűlt össze egy kulturális rendezvény alkalmából Kolozsvár főterén, mint amennyien az István, a király című rockopera vasárnap esti előadásán. Gergely szerint ezzel a kincses város magyar közössége megkérdőjelezhetetlenül visszanyerte a korábbi évtizedekben alaposan megtépázott méltóságát, amire mindenki büszke lehet.

Sánta Levente fesztiváligazgató szerint húsz százalékkal nőtt a látogatók száma tavalyhoz képest. Nagy érdeklődés mutatkozott a Zorán-koncert iránt, ahol 22 ezren voltak jelen, ugyanakkor a rekordot az István, a király előadása érte el, amelyen a szervezők szerint mintegy 50 ezer néző vett részt. A fesztiváligazgató számításai szerint a román nemzetiségű résztvevők aránya 20 százalékra tehető. A rendezvény honlapját 41 országból 17 ezren látogatták, az István, a király rockoperát 6 ezren kísérték figyelemmel a világhálón.

Horváth Anna kolozsvári alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy semmilyen incidens nem árnyékolta be a rendezvényt, ami annak is köszönhető, hogy a szervezők jól együttműködtek a helyi és a megyei önkormányzathoz tartozó rendfenntartó szervekkel. Hangsúlyozta: Emil Boc polgármester és az önkormányzati képviselők hozzáállásukkal példát mutattak más erdélyi városoknak, hiszen az önkormányzat anyagilag is hozzájárult a rendezvény sikeréhez, és nem akadályokat gördített eléje.