Nem cool

2013-09-11 19:24:42

Balla Eszter
Heti Válasz Online
A múlt héten egy másodrangú énekes-színésznő, Miley Cyrus visszataszító, alantasan kihívó, Madonnát rosszul utánzó produkciója borzolta fel a kedélyeket.

„Egy igazából elhanyagolható, tehetségtelen produkció kavarta fel nemrég Amerikát. A múlt héten a Music Television zenei videó díjkiosztó ünnepségén egy másodrangú énekes-színésznő, Miley Cyrus visszataszító, alantasan kihívó, Madonnát rosszul utánzó produkciója borzolta fel a kedélyeket. A műsort több mint tízmillió, többnyire tizenéves néző látta. Miley Cyrus, alias Hannah Montana, a Disney-sorozat egykori hősnője ugyanis a gyerekek ideálja. Hozzájuk szólt. De milyen üzenettel? Hogy vulgárisnak lenni »cool«, hogy a szex jó buli, hogy figyelmet csak provokációval lehet kivívni.

Nem a tanácsadói által félrevezetett, a gyermekkorból a felnőttségbe való átmenetet tévesen értelmező húszéves énekesnőről szólt a nemzeti diskurzus, hanem a popkultúra túlzott szexualitásának káros hatásairól, az MTV műsorpolitikájáról, a média felelősségéről.

Felrótták, hogy az énekesnőket szexuális tárgyként kezelik, akik megalázó és hamis női imázst közvetítenek, amit rajongók milliói próbálnak utánozni. Tizenévesek kétségbeesetten fogyókúráznak, megszállottan foglalkoznak külsejükkel, depressziósak, ha szépségük nem közelít ideáljukhoz. Szociológusok azon aggódtak, hogy a szexuális tevékenység korhatára csökken, mindenféle érzelmi vagy mentális érettség nélkül.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.