Dán kulturális napokat rendeznek Pécsen

2013-09-21 14:42:03
Számos dán vonatkozású programot rendeznek péntektől mintegy egy hónapon át a Dán Kulturális Intézet és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. szervezésében Pécsen – jelentették be a rendezvénysorozat szervezői a baranyai megyeszékhelyen.

Hanne Tornoe, a Dán Kulturális Intézet igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendezvények helyszínéül a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed szolgál, ahol már péntektől két kiállítás látogatható.

A Monumental Motion – Koppenhága, a bringások paradicsoma címmel a dán fotós és mobilitás-szakértő Mikael Colville-Andersen fényképei révén ad betekintést a dán főváros kerékpáros kultúrájába. Az Egy fantasztikus történet – Karen Blixen élete és művei című kiállítás pedig 16 tablón magyar nyelvű szövegekkel és rengeteg képpel mutatja be a dán irodalom nagyasszonyának életét és műveit. A kiállítások mellett az október 15-ig tartó Dán Kulturális Napok alatt Pécsen író-olvasó találkozók, kerekasztal-beszélgetések, filmes, színpadi, zenei és gyermekprogramok várják a látogatókat.

Október elsején Babette lakomájától a Pátriárkáig címmel irodalmi beszélgetésen vehetnek részt a kultúrabarátok Trisse Gejl dán írónővel, majd október ötödikén lesz a dán gyereknap, amelynek során A kis hableány című bábjátékot nézhetik meg az érdeklődők magyar művészek közreműködésével. Ugyanezen a napon 14 órától dán játszóház nyílik eredeti dán játékokkal. A zenekedvelők számára október 9-én a Kodály Központban Oláh Kálmán zongorista, zeneszerző, és Bolla Gábor fiatal szaxofonos a legjobb európai big bandnek tartott formációval, a dán rádió big bandjével lép fel. A dán zenekar tagjai között olyan zenészeket találunk, mint a 2012-es Grammy-díjra jelölt Peter Jensen (tuba), a British Jazz Awards négyszeres díjazott trombitása, Gerard Presencer és az 1999-es dán Grammy-díjas Hans Ulrik (szaxofon).

Az eseménysorozat zárásaként október 15-én Jan Gehl dán építész és várostervező Cities for People című, rövidesen magyarul is megjelenő, világszerte bestsellernek számító könyve kapcsán tartanak pódiumbeszélgetést. A pécsi rendezvényen szociológus, környezetpszichológus, médiakutató, városfejlesztő és a könyv lektora beszél arról, miként változtatja meg a kerékpáros közlekedés fejlesztése vagy a közterek megújítása Európa városait. Hanne Tornoe elmondta, a programsorozatot azért tartják Pécsett, mert a rendezvényeknek remek helyet biztosít a baranyai megyeszékhely kulturális központja, valamint a dél-dunántúli város lakói meglátása szerint különösen fogékonyak más nemzetek művészeti eredményeire.