Szász János: Hálás vagyok Szőcs Gézának

2013-09-21 15:43:37
Andy Vajna szerint A nagy füzet című film megható, és hatással van a nézőkre.

Ez egy szép és megrázó film, a szeretetről és a szeretet hiányáról szól” – jelentette ki Szász János A nagy füzet című filmjéről Geszti Péter az Urániában tartott bemutatón. A mű Agota Kristof könyve alapján született.

Andy Vajna az Indexnek elmondta: megható volt a film, és gratulál érte Szász Jánosnak. Vajna úgy vélte, „a közönség, aki a legnegatívabb közönség a világon, végig nagyon figyelmesen nézte” az alkotást. A filmipar megújításáért felelős kormánybiztos szerint a film hatással van a nézőkre.

Janisch Attila a bemutatón kijelentette: az alkotás „olyan helyzetben jött ki, amikor három évig nem volt magyar film”. A rendező szerint így mindenki kíváncsi lesz, mi az a film, ami három év szünet után először jön ki.

A nagy füzet rendezője, Szász János viszont másként vélekedett: „ez nem egy kurzus, egy alap első filmje, ez nekem egy filmem, a hatodik a sorban, soha nem tekintettem másnak”. Szász elmondta, Vajnával sok, kemény meccse volt, Szőcs Gézának pedig hálás, mivel ő adta a produkcióhoz az első százmilliót. Szász szerint ő ugyan egy „liberális, zsidó gyerek”, de mégis el kell ismernie Szőcs Gézát, „aki azt mondta, hogy »én szeretem Agota Kristofot, és adok százmilliót«”.