Előre nyilatkozniuk kell a művészeknek, hogy átveszik-e az állami díjat

2014-02-05 08:24:24
A Jászai Mari-, illetve a Kossuth-díj jelöltjeinek kiküldött adatlapon arra is rákérdeznek a művészeknél, hogy ha elnyerik az elismerést, át is veszik-e azt. Elképzelhető, hogy így akarják bebiztosítani: ne fordulhasson elő, hogy valaki tiltakozásképp nem veszi át Orbán Viktortól a díjat, mint tette azt 2008-ban Blaskó Péter Gyurcsány Ferenccel.

A Blikk értesülései szerint az idei Jászai Mari-, illetve Kossuth-díj jelöltjeinek nyilatkozniuk kell arról is a számukra kiküldött adatlapon, hogy ha nekik ítélik az elismerést, akkor hajlandóak-e azt át is venni. A lapnak nyilatkozó egyik jelölt elmondta: ilyen eddig nem volt, szerinte valószínű, hogy aki nemet mond a kérdésre, az elveszti az esélyét a nyerésre. Felháborítónak tartja azt is, hogy ezek szerint már nem csak az számít, hogy valaki munkásságával rászolgált-e az elismerésre.

Mint ismert: többször előfordult már, hogy egy-egy művész nem vette át a március 15-i ünnepélyes díjátadáson a neki ítélt elismerést, mert így akart tiltakozni az éppen aktuális politikai helyzet ellen. Például Blaskó Péter színművész 2008-ban nem vette át a díjat Gyurcsány Ferenctől, 2011-ben viszont igen. A Blikk szerint úgy tűnik, hogy most nem akarnak hasonlót a döntéshozók.

A lap kereste a kulturális államtitkárságot az ügyben, de eddig nem kaptak választ a kérdéseikre.