Kategóriájában fődíjat nyert Cannes-ban Mundruczó filmje

2014-05-24 10:58:04
Mundruczó Kornél kétszáz kutyával forgatott Fehér Isten című filmje nyerte el pénteken a cannes-i filmfesztivál „Un certain regard” elnevezésű programjának fődíját. A főszereplőt alakító két kutya Palm Dog-díjat kapott.

Mundruczó Kornél kétszáz kutyával forgatott Fehér Isten című filmje fődíjat nyert az „Un certain regard” elnevezésű kategóriában a cannes-i filmfesztiválon. Ezt a szekciót azért alapították 1978-ban, hogy hogy elsősorban még ismeretlen, fiatal filmesek eredeti és alternatív alkotásainak nemzetközi elismertetését és forgalmazásba kerülését elősegítse. A szekcióba meghívott filmek között sokáig nem is osztottak díjakat.

A válogatás legjobbjának odaítélhető elismerést 1998-ban „Un certain regard díj” elnevezéssel alapította a fesztivál. Ezt egy filmrendezőkből és filmes szakemberekből álló nemzetközi zsűri ítéli oda. A díjjal járó 30 ezer euró a film francia forgalmazóját illeti.

A Fehér Isten egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el. A filmben egy új törvény szerint minden korcs után különadót kell fizetni, ezért ebek százait dobják ki a tulajdonosok. A 13 éves Lili sikertelenül próbálja megóvni apjától a kutyáját, Hagent, az is utcára kerül, ahol a lány hiába keresi. Hagent először harci kutyának fogják be, majd kisemmizett fajtatársai között egy sintértelepen talál menedéket, velük együtt fellázad az őt korábban megalázó emberek ellen.

A film kétszáz kutyaszereplőjét menhelyekről válogatták. A főszereplő Hagent két kutya, Body és Luke felváltva alakította a filmben, ők „Palm Dog” díjat kaptak.

A rendező szerint filmje „politikai melodráma”, és „arról az európai félelemről beszél, ami körülvesz minket”. 

Mundruczónak ez az ötödik alkotása, ami szerepel a cannes-i filmfesztiválon, a Delta című filmje 2008-ban elnyerte a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját.

Magyarországon június 12-től vetítik a Fehér Istent, amely magyar-német-svéd koprodukcióban készült.