Giora Feidman klezmer sztár lép fel a Zsidó Nyári Fesztiválon

2014-08-27 14:49:03
A klezmer királya, Giora Feidman Európa legnagyobb zsidó kulturális rendezvénye, a Zsidó Nyári Fesztivál keretein belül lép fel hazánkban a világ egyik legjobb klezmer zenekarával, a Gitanes Blondes csapatával kiegészülve.

Giora Feidman a zenei világ egyik legelismertebb és legismertebb alakja, akinek életműve a zenetörténet egy kiemelkedő fejezete. Korunk egyik legnagyobb színpadi előadója, aki zenéjével sajátos, autentikus üzenetet közvetít. Klarinétművészként legalább olyan sokoldalú, mint amilyen kísérletező kedvű: folyamatosan új partokat hódít meg az őt kísérő formációkkal azok számára, akik kíváncsian hallgatják a koncerttermekben vagy otthon, a hangszórók előtt ülve. Repertoárján a klezmer mellett szerepelnek Gershwin szerzeményei, Argentína tangói, valamint kortárs izraeli szerzők szimfonikus művei, és más klasszikus művek, köztük Mozart klarinét concertoi.

Feidman 1936-ban született Buenos Aires-ben, zenész családban, besszarábiai zsidó emigránsok gyermekeként. A hangszerrel már egészen kisgyermekként megismerkedett, gyermekkorában édesapjával a különböző helyi fesztiválokon és rendezvényeken rendszeresen együtt léptek fel. Mindössze 18 éves volt, amikor a Teatro Colon, Dél-Amerika leghíresebb operaházának klarinétművésze lett. 21 évesen azonban elhagyta Buenos Airest, és leszerződött az Izraeli Filharmonikusokhoz. A zenekarral, amelynek oszlopos tagja volt 18 éven át, számos turnén részt vett a világ különböző tájain, fellépett gyakorlatilag a világ összes híres koncerttermében, és játszott a kor legtekintélyesebb karmestereivel.

Izraelből kiindulva ekkor vette kezdetét a klezmer reneszánsza, amelyben a sok évszázados tradicionális zsidó és arab dallamok, a kelet-európai emigráns zsidók muzsikája, az amerikai jazz, és az argentin tangó melódiái keveredtek. Giora Feidmann nyitottan ezekre a zenei hatásokra, létrehozta saját klezmer formációját. A 70-es évek elején elhagyta az Izraeli Filharmonikusokat, hogy csak a klezmerre koncentráljon: szólistaként New Yorkba utazott, majd elkezdett klezmer koncerteket adni más országokban is. Klezmer feldolgozásait hamarosan elragadtatással fogadták Londontól Tokióig a világ számos színpadán. A világhírt Steven Spielberg filmje, a Schindler listája hozta el számára, amelynek Oscar-díjas zenéjében klarinétozik.

Korábban saját maga hívta meg a zenészeket, akikkel együtt játszott, legújabb projektjében azonban egy tőle függetlenül is létező, 1999-ben alapított müncheni zenekarhoz, a Gitanes Blondes-hoz csatlakozik. Hogy miért? Mert Feidman szerint a Gitanes Blondes a legjobb klezmerzenekar a világon.

Időpont: 2014. szeptember 6. (szombat) - 20.30.

Helyszín: Zeneakadémia - Nagyterem (1061, Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

A koncerten fellépnek: Giora Feidman (klarinét, basszusklarinét), Mario Korunic (hegedű), Konstantin Ischenko (harmonika), Christoph Peters (gitár), Simon Ackermann (bőgő).

Szervező: Aulea Alapítvány, Art Quarter Budapest

Jegyek a Zsidó Nyári Fesztivál Jegyirodában (1074 Budapest, Dohány utca 2., Jewinform Pavilon) és valamint az INTERTICKET országos hálózatában kaphatóak!