Franciaországban aratott sikert Bodó Viktor rendezése

2016-02-09 11:44:34
Nagy sikert aratott A revizor című előadás a Reims Scéne D'Europe művészeti fesztiválon. A Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkcióját, Bodó Viktor rendezését a hétvégén láthatta a francia közönség.

Sikert aratott A revizor: Reims Scéne D'Europe művészeti fesztivál az egyik legrangosabb kortárs európai fesztivál, amelynek fókuszában az idén Görögország állt, így a programban a német és francia produkciók mellett több görög társulat és rendező előadása is helyet kapott. Mint írják, Gogol komédiája, A revizor mindig aktuális, szatirikus és groteszk kép a korrupció ördögien álnok rendszeréről, amelyben csak az egyéni érdekek számítanak. A vígszínházi előadás szövegkönyvét Morcsányi Géza fordítása alapján, a színészek improvizációinak felhasználásával Bodó Viktor és Kovács Krisztina dramaturg készítette. A Reims Scéne D'Europe művészeti fesztivál közönsége az előadást magyar nyelven, francia és angol felirattal nézhette meg február 5-én és 6-án.

 

Bodó Viktor rendező pár órával az első előadás előtt is próbált a társulattal, a szövegbe pedig néhány francia mondatot is belecsempészett, hogy a helyi közönség is magáénak érezhesse a színészek „kiszólásait” – írják a közleményben, kiemelve, hogy a társulat játékát végül hosszú percekig tartó tapsvihar és ováció fogadta. A Vígszínház tavaly is sikerrel szerepelt a francia város művészeti seregszemléjén az 1914 című nemzetközi koprodukcióval. Idén pedig már az Európai Színházi Unió (UTE) teljes jogú tagjaként vett részt a fesztiválon, amelynek házigazdája – a reimsi La Comédie – szintén az UTE tagja, így a találkozó ideje alatt fontos együttműködési tárgyalásokra is lehetőség nyílt – áll a közleményben. A revizort a magyarországi közönség legközelebb március 15-én és április 11-én láthatja a Vígszínházban.