Oscar-díjat nyert Saul fia

2016-02-29 05:08:22
Nemes Jeles László filmje, a Saul fia helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben elnyerte a filmipar legfontosabb díját az idegennyelvű film kategóriában. A Chris Rock által vezetett 88. Oscar-gálán Sylvester Stallone hoppon maradt, a 87 éves Ennio Morriconét állva ünnepelte a Dolby Színház közönsége, Leonardo DiCaprio pedig végre díjra váltotta ötödik jelölését. A legjobb film a tényfeltáró újságírókról szóló Spotlight lett.

Helyi idő szerint vasárnap este adták át a filmipar legfontosabb díjait: Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia Szabó István 1982-es Mephistója után újra megszerezte Magyarországnak a legjobb idegennyelvű film kategóriájának Oscar-díját. „Köszönöm a filmakadémiának ezt az elismerést. Köszönöm a Sony Pictures Classicsnek, Tom Bernardnak és Michael Barkernek, hogy támogatot minket. Köszönöm Magyarországnak, hogy támogatta ezt a filmet. Ezt a díjat a főszereplőmnek, Röhrig Gézának ajánlom, és a hihetetlen stábnak, akik akkor is hittek ebben a filmben, amikor senki más” – ezekkel a szavakkal mondott hálát a rendező a Dolby Színház közönsége előtt, miután átvette az Amerikai Filmakadémia elismerését.

A legjobb női mellékszereplő díját Alicia Vikander, A dán lány színésznője nyerte el, míg a férfi mellékszereplő kategóriában nagy meglepetésre A kémek hídja-béli alakításáért Mark Rylance győzedelmeskedett. A legjobb eredeti forgatóköny díját a pedofil papok után nyomozó tényfeltáró újságírókról szóló film, a Spotlight írói érdemelték, míg az adaptált forgatókönyvek közül az amerikai ingatlanlufi kipukkadásáról szóló A nagy dobást hozta ki győztesnek az Akadémia. Az élő legenda Ennio Morriconét is elismerték, akinek már ugyan van egy életműdíja, ám most váltott először díjra filmzenéért kapott Oscar-jelölést. Sam Smith a Spectre című James Bond-film betétdaláért kapott díját pedig az LMBT-közösségnek ajánlotta büszke melegként.

A legjobb fényképezés Oscarját idén is Emmanuel Lubezki nyerte, aki az első operatőr az Oscar történetében, aki három egymást követő évben is győzni tudott: két éve a Gravitációért, tavaly a Birdman-ért, most pedig A visszatérőért. A legjobb animációs film az Agymanók lett, a technikai díjak zömét pedig vitte a Mad Max. A rendezői Oscar-t Alejandro Gonzalez Inarritu-hoz került A visszatérőért, ahogy tavaly is, csak akkor a Birdman-ért. A legjobb színésznő Brie Larson lett A szoba-béli megrázó alakításával, ráadásul végre-valahára fellélegezhet az internet: Leonardo DiCaprio ötödik jelölését díjra váltotta. Az este legfontosabb díja, a legjobb film kategóriájának nyertese pedig a Spotlight lett.