Kurt Cobain 50

2017-02-20 09:21:00
Ma lenne 50 éves Kurt Cobain, a Nirvana gitáros-énekese, egy nemzedék (anti)hőse.

Kurt Cobain 1967. február 20-án született az északnyugat-amerikai, Washington állambeli Aberdeenben. Szülei később elváltak, zűrös gyerek- és kamaszkora volt, a rockzenében talált megnyugvást és célt magának. 

A középiskolai években haverkodott össze Krist Novoselic-kel, akivel később megalakították a Nirvanát. A banda első lemeze, a Bleach 1989-ben jelent meg. Ebben az évben, még a világhírnév előtt eljutottak Budapestre is egy koncert erejéig.

A nagy áttörést az 1991-es Nevermind album hozta el, amit már Dave Grohl dobossal vettek fel. A Smells Like Teen Spirittel leigázták a világot, a Nirvana és társai által képviselt grunge rock egy nemzedék meghatározó szubkultúrája lett. 

Cobain nem tudta feldolgozni a világsikert. Amúgy is labilis személyisége megborult, rászokott a heroinra. Courtney Love-val való zűrös házassága is sokat hozzátett az összeomláshoz. 

Kurt Cobain végül 1994 áprilisában öngyilkosságba menekült. Halála egy korszakot is lezárt a rockzenében. Ma 50 éves lenne.

A Nirvana unplugged lemezéről a Come As You Are-ral emlékezünk rá.

Egykori zenésztársai közül Krist Novoselic közéleti és baloldali mozgalmi kérdésekben szokott megnyilvánulni, míg Dave Grohl a kétezres évek legnagyobb rocksztárjai közé emelkedett a Foo Fighters frontembereként.