Így kínlódta össze a hírt a nyugati sajtó, hogy növekszik a magyar gazdaság

2023. november 16. 11:58

Több nyugati lap is foglalkozott a magyar gazdaság KSH által kedden publikált harmadik negyedéves adataival, megállapítva, hogy Magyarország valóban kilépett a recesszióból. Összefoglalónk.

2023. november 16. 11:58
null

Magyarország gazdasága a tavalyi recessziót követően a harmadik negyedévben visszatért a növekedési pályára – írta kedden a Reuters. A brit hírügynökség piaci összefoglalójában elmondta: hazánk gazdasága a harmadik negyedévben visszatért a növekedési pályára miután tavaly recesszióba került. Mint írják:

a magyar GDP  a hivatalos adatok szerint is nőtt az előző negyedévhez képest, 0,9 százalékkal.

A Bloomberg tudósítás szerint is kilépett Magyarország a technikai recesszióból. Az amerikai üzleti portál szerint magyar gazdaság eddigi megtorpanását a magas infláció és a jegybanki kamatemelések okozták, hiszen ezen tényezők miatt a lakosság és a vállalatok is visszafogták fogyasztásukat, illetve kiadásaikat. 

A Le Figaro keddi elemzése szerint is növekedésnek indult a harmadik negyedévi adatok alapján a magyar gazdaság a rekordinfláció okozta recessziós időszak után. A francia konzervatív napilap közölte: a hirtelen áremelkedések miatt a háztartások vásárlóereje csökkent, de a tavalyi 14,5 százalékos infláció októberre 10 százalék alá csökkent. „A magyar gazdaság visszatért a növekedéshez” – idézték Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-ra kitett mondatát. A lap szerint

a fellendülés a béremeléseknek, a mezőgazdaság, az ipar és az export teljesítményének köszönhető, de a közeljövőbeli megerősödéshez nagy potenciál van a magyarországi autóiparban, és meghatározó fontosságú lehet az, ha Magyarország végre hozzájut az uniós pénzügyi forrásokhoz.

Az El País írása pedig (noha az euróövezet gazdasági növekedéséről szól) ugyancsak szót ejtett a magyar gazdaság teljesítményéről. A spanyol baloldali napilap megállapította, hogy a zóna 0,1 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest (illetve a tavalyi év azonos időszakához képest szerény, 0,1 százalékos növekedést ért el), ami azt mutatja, hogy az európai gazdaság (benne a német, a francia vagy az olasz) stagnál. 

A cikk megemlíti a 27 uniós tagállam adatait is, közülük 

a legnagyobb gazdasági növekedést Lengyelország (1,4 százalék), Ciprus (1,1 százalék) és Magyarország (0,9 százalék) hozta. 

--

Nyitókép: Orbán Viktor a ciprusi elnök és a luxemburgi kormányfő jelenlétében érkezik az EU csúcstalálkozóra Brüsszelben 2023. június 30-án  (forrás: JOHN THYS / AFP)

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 23. 15:35
Megint hazudtok,éves szinten recesszió van.
Interista
2023. november 16. 22:45
Ez a majom tommaso hány névvel irkál ide? dzso bácsi , kiscsoportos , sentimental , szutyok, drogkirálynő. Ennyi hülye szerintem nincs az országban .
tizennyolcfok
2023. november 16. 19:41
magyarország recesszióban volt? nem is tudtam, a szardiner nem írt róla.
Ízisz
2023. november 16. 18:31
Z. A covid utáni helyreállítási pénz nélkül, amit a többi ország megkapott!!! Meg a nekünk járó kötelező Uniós pénzek nélkül!!! Vergődjetek kurva diktatórikus kommunistaliberálnáci vadnyugat!!! Tátott szájjal fejetek a disznó szarban!!! 💯👏😝😆💤
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!