Félmillió embert érint ez a változtatás: januártól erre kell figyelni!

2023. december 20. 05:21

Startol a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék (biohulladék) házhoz történő gyűjtése.

2023. december 20. 05:21
étel, zöldség, biohulladék, élelmiszer-hulladék,
Nagy Gábor
Nagy Gábor

2023. december 31-től Magyarországon is kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladékok szelektív gyűjtését egy EU-s döntésnek köszönhetően: 2035-ig a települési hulladék közel kétharmadát újra fel kell dolgozni, amely nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül. Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően – a fennmaradó, nagyobb rész lerakókba, égetőkbe kerül. A magyarországi települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amiből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki.

Tehát, mint írtuk korábban, nem csupán a vendéglátóhelyeken, de a háztartásokban is kötelező lesz a zöldségekből, gyümölcsökből vagy más ételekből származó maradék, a használt sütőolaj, illetve a kerti zöldszemét szelektív gyűjtése. Egyébként a biohulladék hasznosítása kulcsfontosságú, hiszen ha a szerves hulladékot komposztálják, a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát javító anyag születik; ha a szerves hulladék biogázüzembe kerül, lebomlása során keletkező metánból villamos áramot, megtisztítva magas fűtőértékű gázt állítanak elő; a használt sütőolajból pedig biodízel üzemanyag készíthető.

Ezt is ajánljuk a témában

Kijött a szabályozás!

Sokáig nem lehetett tudni, hogy is fog működni Magyarországon az új rendszer, de most a Magyar Közlönyben megjelent a szabályozás. A kormányrendelet mások mellett rögzíti, az érintett háztartások az elkülönített gyűjtési rendszerben az erre a célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényben gyűjthetik a háztartásokban képződő konyhai zöldhulladékot

– nyers zöldség- és gyümölcsmaradék, kávézacc, teafű, fűszerek, gyógynövények, tojáshéj –

és a konyhai élelmiszer-hulladékot

– hulladékká vált konyhai étel és élelmiszert.

A bedobható élelmiszerek pontos listáját IDE kattintva tudják megtekinteni.

Hol indul a program?

Az új rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. biztosítja; ők szolgáltatják a gyűjtésre szolgáló biokukákat, a biohulladékok átvételét, gyűjtését és elszállítását. A vállalat most házhoz kiérkező gyűjtést vezet be, de a biohulladékot kijelölt hulladékgyűjtő pontokon is le lehet majd adni. A kerti zöldhulladék átvételét nem érintik a változtatások.

Egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt fognak kapni a programban résztvevők, lakásonként egy-egy darabot (összesen 188 ezer darabot), amely könnyen kezelhető, szag- és kifolyásmentes is. Használatuk viszont nem kötelező – más típusú edényekben is lehet gyűjteni a biohulladékot. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát (összesen 14 ezer 500 darabot), amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a meghatározott napokon.

A MOHU hétfőn kiadott egy közleményt, amelyből kiderült, hogy házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtést fokozatosan vezetik be. Januártól első körben, országszerte 14 településen,

Budapest (XI. és XXI. kerületében), Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben

indítják el a szolgáltatást.

A házhoz érkező gyűjtés 2024-ben 460 ezer embert fog érinteni.

A második ütem 2025-ben indul majd 1,5-2 millió lakos bevonásával, ez főként a többi vármegye székhelyet, valamint a nagyobb városokat érinti majd.

Nyitóképünk illusztráció (Forrás: Krizsán Csaba, MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
goldie-2
2023. december 20. 13:13
Ennek is az lesz a sorsa, mint a papírnak és a műanyagnak. Ugyanabba a kukásautóba öntik.
ihavrilla
2023. december 20. 06:50
Nem házhoz, hanem háztól. Magyarul és logikusan. Nem hiszem a hulladék mennyiséget. E szerint 40 kg élelmiszert dob ki a csecsemő is évente. Igaz olvastam az élelmiszerpocséklásról egy cikket, amiben 1-.1,5 tonnára írták az évente egy ember által kidobott élelmiszert. Hülyék, ennyit nem is fogyaszt el egy átlagember, nem hogy kidobna. Amúgy itt vidéken semmi nem megy a kukába. Vannak háziállatok és nem házi állatok, akik elfogyasztják. Amit meg nem, az megy a komposztba. Pesti barátomnak muttam be, hogy mi lesz a dinnyehéjjal. Leszólt, hogy miért hagyunk olyan vastag héjat maradékként. Kitettem a teraszra a maradék dinnyét és 10 perc múlva csdak a papírvékony zöldje maradt. Miért sajnálnám a méhektől, darazsaktól? Ennek a gyűjtésnek nagyon nagy ára lesz. Igen drága. Volt már ilyen., hogy házhoz mennek az ételmaradékért segélyszervezetek, de aztán kiderült, hogy drágább mintha egy jó éttermből rendelnének .
files32
2023. december 20. 06:21
Az én házamhoz ne gyüjtsék.
I_Isti
2023. december 20. 06:00
Mert a patkányokok meg a csótányok már nem szeretik az ilyen biohulladéknak nevezett terülj-terülj asztalkámat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!