Százezer frissdiplomás

2020. április 29. 14:36

Hirtelen a diplomások országa lettünk: a nyelvvizsga-amnesztia százezer egykori hallgatónak jelenthet segítséget a munkavállalásban. A nyelviskolák viszont nehéz helyzetbe kerülhetnek, hacsak nem kapnak kormányzati segítséget.

2020. április 29. 14:36
null

Szalai Laura írása a Mandiner hetilapban.

Ha egy hónapja valaki pénzbeli fogadást kötött volna egy volt hallgatóval arról, hogy hamarosan megkapja a bent ragadt diplomáját a koronavírusnak köszönhetően, minden bizonnyal már a karantén utáni álomnyaralását tervezgetné. Arra a fordulatra ugyanis senki nem számított, hogy a világjárvány fogja megnyitni az egyetemek raktárait, ahol évek óta tornyosulnak a kiadatlan oklevelek.

Április elején a kormány bejelentette: az egyetemek és a főiskolák azoknak is odaadják a diplomát, akik nem tették le a szükséges nyelvvizsgát. A kabinet a gazdaságvédelmi akcióterv részeként döntött erről, arra hivatkozva, hogy a járvány után szükség lesz a diplomás munkavállalókra. De vajon mi lesz így a nyelvtanulással? Mit szólnak a döntéshez a nyelviskolák? Utánajártunk.

Égnek a vonalak az egyetemeken

A nyelvvizsgamentesség minden hallgatóra vonatkozik, aki 2020. augusztus 31-éig sikeres záróvizsgát tesz – hangzott el a bejelentés, ami elsőre több kérdést is nyitva hagyott. Nem volt egyértelmű például, hogy az is érintett-e, aki tizenöt éve abszolvált, vagy éppen az, akinek több nyelvi bizonyítvány megszerzéséhez volt kötve az oklevele. Mostanra tudjuk: mindegy, hogy a hallgató mikor fejezte be a tanulmányait, hány és milyen – akár felsőfokú vagy szakmai – nyelvvizsgával van elmaradva, és milyen képzési formában – alap-, osztatlan vagy mesterképzésben – tanult, minden esetben mentesül a nyelvvizsga-kötelezettség alól.

Ugyan a nyelvvizsga-amnesztia oka érthető, a munkaerőpiacra most kilépő frissdiplomásoknak továbbra is szükségük van az aktív nyelvtudásra

A rendelet kihirdetése óta a volt hallgatók megrohamozták alma materüket. Megtudtuk, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen körülbelül 7500, a Pannon Egyetemen 3100, a Pécsi Tudományegyetemen több mint 6000 oklevél kiadását kérvényezhetik a volt hallgatók. A Budapesti Corvinus Egyetemen ugyancsak több ezren lehetnek, akik az elmúlt tíz évben nem vették át diplomájukat, közülük is a turizmus-vendéglátás, a nemzetközi gazdálkodás és a nemzetközi tanulmányok alapképzéseken végzett diákok járnak a legjobban, mivel ezeken a szakokon két szakmai nyelvvizsga is része a kimeneti követelményeknek. A volt hallgatók mellett ott vannak még az idei végzősök, akik a következő hetekben adják le a szakdolgozatukat és teszik le a záróvizsgájukat, ők is mentesülnek a nyelvvizsga-követelmény alól.

Fotó: MTI / Újvári Sándor
Fotó: MTI / Újvári Sándor

A diplomákat kiadhatják postai úton, és személyesen is át lehet majd venni a dokumentumot – természetesen a szigorú szabályok betartásával. Bár a kormány eredetileg 75 ezres létszámmal kalkulált, lapunk az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) megtudta: a nyelvvizsga-amnesztia több mint 100 ezer fiatalt érinthet. Ez egybevág az Oktatási Hivatal tavaly közölt adatával, amely szerint 93 ezernél több régi típusú egyetemi és főiskolai, alap-, illetve osztatlan képzésnél nem tudták kiadni az oklevelet a nyelvvizsga hiánya miatt. Emellett meghaladja a 8100-at azoknak a mesterszakos hallgatóknak a száma, akiknek nincs meg a nyelvi bizonyítványuk.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fbandus
2020. május 01. 08:41
Tényleg olyan diplomás emberekre van szüksége a gazdaságnak akik nem képesek letenni egy nyelvvizsgát? Hát nem tudom...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!