Ez már szinte véleményterror!

2020. szeptember 23. 23:23

Szükség van a kritikára, hiszen aki dolgozik, az hibázik, nincs ez másképp a kormány esetében sem – mondja Sótonyi Péter. A Professzorok Batthyány Körének elnökét, az Állatorvostudományi Egyetem rektorát a működésimodell-váltásról, a magyar tudománypolitikáról és a kabinethez való lojalitásról kérdeztük.

2020. szeptember 23. 23:23
null

Szalai Laura interjúja a Mandiner hetilapban.

A tanévnyitójukon azt mondta, hogy ellentétben egyes tüntetéseket szervező, politikai perfor­mance-okban érdekelt felsőoktatási intézményekkel, az Állatorvostudományi Egyetemen kifejezetten örülnek a modellváltásnak. Miből gondolja, hogy a hallgatóik valóban támogatják a változást, és nem arról van szó, hogy nem mernek a kételyeiknek hangot adni? 
Tény, hogy vannak felsőoktatási intézmények, ahol nem fogadták örömmel a modellváltást, de a mi egyetemünkön az oktatók és a hallgatók a legnagyobb lelkesedéssel támogatták. A rektori vezetésnek, a szenátusnak rendkívül jó a kapcsolata a hallgatói önkormányzattal, a modellváltásról is többször egyeztettünk, így minden bizonnyal jelezték volna, ha kifogásuk lett volna ellene. Oktatásunkban semmiféle változás nem történt, az államilag finanszírozott képzésre ugyanannyi hallgatót vettünk fel idén is, mint az előző években. Meggyőződésem, az új működési struktúra kiváló lehetőség a felsőoktatási intézmények számára, hiszen az egyetem működtetése könnyebbé, rugalmasabbá válik. Nem értem, miért érzik sokan, hogy a modellváltás egyenlő az egyetemi autonómia csorbításával. Eddig a felsőoktatásért is felelős minisztérium, így a miniszter és az államtitkár felügyelte az intézményeket. Mostantól a kuratórium teszi ugyanezt, az Állatorvostudományi Egyetemen olyan szakemberek, akik lefedik a szakmát, a tudományt, az agráriumot, sőt a gazdasági életből is hoznak tapasztalatokat. Kiváló kuratóriumi tagokat kaptunk, akiket teljes mértékben elfogad az egyetem közvéleménye és az állatorvos-társadalom.

Sótonyi Péter rendhagyó anatómia-órát tart az elsőéves hallgatóknak.<br>Fotó: Ficsor Márton
Sótonyi Péter rendhagyó anatómia-órát tart az elsőéves hallgatóknak.
Fotó: Ficsor Márton

Több érintett intézmény kuratóriumában politikus, miniszter is helyet kapott, van, ahol elnöki posztot tölt be. Az effajta politikai felügyeletnek nincs rossz üzenete? 
Nálunk biztosan nem jelenik meg a politikai befolyás, annak ellenére, hogy hozzánk is bekerült egy volt tárcavezető, Fazekas Sándor, aminek kifejezetten örülünk. A korábbi agrárminiszter személyében egy olyan szakember segíti a kuratórium munkáját, aki az egész magyar agráriumot átlátja, így az állatorvosképzés fejlesztéséhez is érdemben járul hozzá.

Először a CEU, majd a Magyar Tudományos Akadémia, most az állami egyetemek – sokak szemében a kormány lépésről lépésre számolja fel a tudományos szabadságot. 
Ezt az interpretációt demagógiának tartom. Sajnos az ifjúságot a különböző felületeken, elsősorban a közösségi médián keresztül befolyásolják. Van egy szűk, de nagyon hangos réteg, amely hallatja a hangját, ám még szomorúbb, hogy a vele egyet nem értő másik oldal csendben marad. Tanévnyitó beszédemben elmondtam az imént idézett mondatot, és emiatt kioktató üzeneteket kapok, sőt aláírásgyűjtésbe kezdtek, de csak kevesen szólaltak meg mellettem. Azt is csak kevesen mondják ki, hogy helytelen, ha egy oktatási intézményben nem kezdődik el a tanítás – még ha arról lehet és kell is vitatkozni, hogy miként célravezető az oktatást megújítani. Meggyőződésem, hogy ez már szinte véleményterror! De ez nem csak itthon van így, az Egyesült Államokban hasonló a helyzet. Számos professzort ismerek, aki nem meri felvállalni, hogy Donald Trumppal szimpatizál, mivel elveszítené az állását. Volt olyan kollégám is, aki szerint a legsötétebb sztálini időket idézi az USA-ban kialakult véleményterror. Szomorú lenne, ha nálunk is ennyire szélsőségessé válna a helyzet. Magyarországnak ma olyan kormánya van, amely a nemzeti értékeket, az ország érdekeit képviseli. Természetes, hogy elvárja: olyan oktatás folyjon, amely nem ellentétes ezzel az értékrenddel, egyúttal olyan értelmiség kerüljön ki az egyetemekről, amely az ország érdekeit tartja szem előtt. Bárcsak előbb, a rendszerváltáskor megtették volna ezt a lépést!

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!