Viselne ma Cary Grant tollal bélelt dzsekit?

2020. november 18. 16:25

A casual, azaz a laza értékrend ebben az évtizedben az általános megjelenés fő motívuma lett.

2020. november 18. 16:25
Schiffer Miklós

Manapság gyakran teszik fel a kérdést: hová tűnt a klasszikus férfias megjelenés, a tradicionális keretek között megélt elegancia? Jó hírem van, nem tűnt el, de egy biztos: átalakul. Ahogy azt Karl Lagerfeld is mindig hangoztatta, „az eleganciának semmi köze a divathoz”, mert a divat csak egy pillanat, az elegancia pedig életérzés.

Fotó: Schram András
Fotó: Schram András

A világ radikális változásokon ment át az utóbbi évtizedekben, az emberek egymáshoz való viszonya, a társas és társadalmi lét normáinak lazulása természetesen hozta magával az öltözködési szokások és a kőbe ugyan nem vésett, de általánosan elfogadott megjelenési szabályok jelentős átalakulását is. A hagyományos értelemben vett üzleti megjelenés új arculata tetten érhető az utcaképben és az irodák világában is. A casual, azaz a laza értékrend ebben az évtizedben az általános megjelenés fő motívuma lett, és a klasszikus – egykor mindenhatónak tartott – öltönyös, inges és nyakkendős kombinációk, a télikabát­-verziók is kissé háttérbe szorultak.

A bélelt dzsekik – közülük vannak szintetikus anyaggal béleltek, a jó minőségűek viszont minden esetben pehellyel készülnek –, mellények, kapucnis felsők és kabátok évtizedét írjuk. Ezek a kétségtelenül praktikus ruhák az első pufira tömött és alaktalan verzióktól mára eljutottak a testvonalat követő, finomabb, gondos részletekkel kidolgozott darabokig. Az elein­te az unalomig használt nejlon felső réteg helyett gyakran jó minőségű, szövet és kasmír alapanyagokból kivitelezett, színükben és formai világukban ötletgazdag modellekkel találkozhatunk. Manapság már senki nem lepődik meg egy vasalt öltönyös elegáns férfin, aki tollal bélelt mellényt, rövidebb dzsekit vagy háromnegyedes verziót visel ősszel és télen a hagyományos szövetkabátok egyike helyett.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!