Starthoz állnak a francia jobboldaliak

2021. december 14. 12:01

A Nemzeti Tömörülés Marine Le Pent, a konzervatív republikánusok Valérie Pécresse-t indítják, és megméreti magát a francia nyilvánosság fenegyereke, Éric Zemmour is. Körképünk.

2021. december 14. 12:01
null

Leimeiszter Barnabás írása a Mandiner hetilapban

 

Hosszas viták után zárt, vagyis csak a párttagok részvételével megrendezett előválasztáson jelölték ki a jobbközép Republikánusok (LR) elnökaspiránsát december 1. és 4. között.

 A voksoláson öten mérették meg magukat: Xavier Bertrand, Hauts-de-France régió vezetője korábban az LR jelöltállításától függetlenül biztosra ígérte indulását az elnökválasztáson, végül vetélytársai nyomására mégis beadta a derekát, és részt vett a háziversenyben; Michel Barnier korábbi brexitügyi uniós főtárgyaló, aki eurokrata létére meglepően radikális migrációs programmal keltett figyelmet; a centrista Valérie Pécresse, a jobboldal modernizálásának híve, aki magát „kétharmad Merkelként, egyharmad Thatcherként” írja le; a jelöltsor legkeményvonalasabb tagja, a többek közt a francia Guantánamo létrehozásával kampányoló Éric Ciotti; valamint az outsider orvos-politikus, Philippe Juvin.

Az első fordulóban nagyjából azonos arányban oszlottak meg a szavazatok a négy első jelölt között, meglepetést az keltett, hogy Ciottinak sikerült becsúsznia az élre 25,6 százalékkal, az övénél 0,6 százalékkal szerényebb eredménnyel Pécresse kvalifikált a következő körbe.

Ciotti kampányának hangsúlyos eleme volt, hogy a jelöltek közül

ő az egyetlen, aki a 2017-es elnökválasztás második fordulójában nem szavazott Emmanuel Macronra,

az eredmény pedig a mezei LR-tagok azon elvárásáról tanúskodik, hogy a párt bátran és markánsan megfogalmazott jobboldali programot kínáljon a választóknak. A Ciotti–Pécresse-párbajban végül mégis a macroni ideológiához közelebb álló politikus aratott meglehetősen nagy arányú diadalt – a kihullott jelöltek és a pártelit is az ő támogatására buzdítottak. Nem mintha az Île-de-France régiót irányító, 54 éves Pécresse, Nicolas Sarkozy volt felsőoktatási és költségvetési minisztere ne értené az idők szavát. Nemzetbiztonsági és identitáskérdésekben a jelöltek keményebbnél keményebb ígéretekkel próbálták felülmúlni egymást, Ciotti és Pécresse pedig a mezőny gazdasági értelemben legliberálisabb, leginkább piacpárti figurái voltak.

François Fillon szelleme lengte be tehát a pártkongresszust – hogy Pécresse jobban tud-e majd teljesíteni a korrupciós botrányban elvérzett jelöltelődjénél, nagy kérdés.

A Macron-ellenes indulatok meglovagolására valószínűleg nem ő a legalkalmasabb, ha viszont túljutna az első fordulón, nagyobb fenyegetést jelentene Macronra, mint a múlhatatlanul megosztó Marine Le Pen vagy Éric Zemmour.

Hírlik: az Élysée-palotában az ő sikerétől tartottak a legjobban.
Pécresse: kétharmad Merkel, egyharmad Thatcher? <br> Fotó: AFP / Joel Saget
Pécresse: kétharmad Merkel, egyharmad Thatcher?
Fotó: AFP / Joel Saget

A francia jobboldal radikálisabb felén a publicistából elnökjelöltté avanzsált Zemmour körül forrnak az indulatok. Le Pen fellélegezhetett kicsit az utóbbi hetekben, megtorpant ugyanis a pozíció­ját igencsak veszélyeztető Zemmour felívelése: ősszel egyes felmérésekben már előzte a Nemzeti Tömörülés elnökét, azóta viszont csökkent a támogatottsága, s hiába beszél a közvélemény-kutatások megbízhatatlanságáról, az azért egyértelmű, hogy egy magabiztosabb Le Pen és egy nagy figyelem övezte LR-pártkongresszuson győzedelmeskedő Pécresse riválisaként nem lesz olyan egyenes az útja a francia jobboldali tábor élére, mint októberben tűnhetett.

Olyan pitiáner hibák vetették vissza a kampányát, mint hogy

egy marseille-i rendezvényen bemutatott az őt hasonló gesztussal fogadó antifás tüntetőnek,

vagy hogy bölcsnek találta a 2015-ös terrormerényletek évfordulóján a Bataclan kapui előtt szidalmazni a korábbi szocialista elnököt, François Hollande-ot. Az sem jött éppen jól a magát a De Gaulle-i örökség letéteményesének tituláló Zemmournak, hogy a tábornok unokája, Pierre megütközésének adott hangot, amiért újra kiállt azon régóta hangoztatott nézete mellett, hogy a vichyi bábállamot vezető Pétain marsall megvédte a francia zsidókat. Ott van aztán a Zemmour-projekt leggyengébb pontja: a nők megszólítása. Korábbi vérmesen antifeminista megnyilatkozásait, illetve a tavasszal nyilvánosságra került zaklatási vádakat Le Pen és Pécresse játszi könnyedséggel fordíthatja majd a véleményvezér ellen. Arról nem is beszélve, hogy párkapcsolati állapota elég zavaros: paparazzifotók és bulvárbeszámolók szerint a harminckilenc éve házas jelöltet a szakmainál jóval bensőségesebb viszony fűzi főtanácsadójához, Sarah Knafóhoz.

A Zemmour-vonat a jelöltség hivatalos bejelentésével, illetve a nagyszabású kampánynyitóval talán újra nagyobb sebességre kapcsol. Ő az első francia elnökjelölt, aki a közösségi médiában közzétett videón nyilatkozott arról, hogy indul a posztért. A videó külsőségekben (asztali mikrofon, papírból olvasott beszéd) De Gaulle 1940. június 18-ai londoni szózatára játszik rá, amelyben a tábornok a németek elleni harc folytatására hívta honfitársait. Beethoven 7. szimfóniájának második tétele szolgál zenei háttérként a tízperces, történelmi és kulturális hivatkozásokkal átszőtt beszédhez,

amelyben Zemmour drámai látleletet ad a franciaországi állapotokról.

„Most nem annak van az ideje, hogy megreformáljuk Franciaországot, hanem annak, hogy megmentsük” – hangzik a tételmondat.

December 5-én tartották a kampánynyitót, a szervezők szerint mintegy 13 ezer ember jelenlétében. Zemmourék ügyesen az LR-párt­kongresszus végét követő napra időzítették a gyűlést, így nemcsak a jobbközép jelölt kiválasztására irányuló figyelmet terelhették magukra, de arra is alkalmuk nyílt, hogy gesztust tegyenek Éric Ciotti híveinek.

A túlfűtött hangulatú, újságírókkal és ellentüntetőkkel való dulakodásoktól sem mentes rendezvényen Zemmour megjelenését felfrissítve szemüveget öltött, s bejelentette, hogy új politikai formációjának a jelentős történelmi konnotációkkal bíró Reconquête (rekonkviszta, visszahódítás) nevet adja. „Az ellenfeleim a politikai halálomat kívánják, az újságírók a társadalmi halálomat, a dzsihádisták simán a halálomat” – mondta. Kifejtette: kész Franciaország vezetésére, s válaszolni fog a polgárok két legnagyobb félelmére: a „nagy lecsúszásra”, illetve a nagy lakosságcserére.

Zemmour előtt a következő nagy kihívás – tekintve, hogy prominens konzervatív politikusokat még nem sikerült maga mögé állítania – az, hogy összegyűjtsön ötszáz ajánlást harminc megyében, méghozzá megválasztott tisztségviselőktől. Franciaországban ugyanis ez is előfeltétele az elnökválasztáson való indulásnak.

 

Nyitóképen: Zemmour fellép a nagyszínpadra. A politikusra, mielőtt felszólalt volna, rátámadtak,  és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Fotó:  AFP / Nurphoto / Michel Stoupak

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2021. december 15. 00:22
Tessék meg tenni nagy főnöknek ott is Orbánt, hagy lopjonel mindent a franciáktól is xdxd
annamanna
2021. december 14. 18:13
"fenegyerek" "1958. augusztus 31. (életkor 63 év)" Ha a 63 éves Zemmour fenegyerek, akkor hány évesen lesz felnőtt?
Rocktoberi
2021. december 14. 18:09
Marhák. Mi értelme három jobboldali pártnak egymással marakodni ahelyett, hogy egységbe tömörülnének a ballibsik ellen.
Sincero
2021. december 14. 16:28
"Déjá vu"... Mint már annyiszor...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!