Liu Shaoang felért a csúcsra

2022. február 18. 11:41

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás elitje rendkívüli érzelmi hullámvasúton ment át az utóbbi időben, ám Liu Shaoang végül megnyerte Magyarország első egyéni aranyérmét a téli játékokon. A sportoló immáron kétszeres olimpiai bajnok, és összesen négy medált gyűjtött.

2022. február 18. 11:41
null

Bánfalvi Szabolcs, Csisztu Zsuzsa és Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban

 

Liu Shaoang hétfőn online sajtótájékoztatón a Mandiner kérdéseire is válaszolt az 500 méter döntőjéről.

„Az volt a taktika, hogy előre állok, és végig vezetek a döntőben. Éreztem, hogy az orosz ellenfél (Konsztantyin Ivlijev – a szerk.) le tudja rajtolni a kazah versenyzőt (Abzal Azsgalijev – a szerk.), éreztem az orosz fiú sebességét, és tudtam, ha mögém kerül, nem tud majd megelőzni, nem csinál butaságot, hiszen viszonylag fiatal, és nagyon örül bármilyen éremnek. Próbáltam az első két kört tempósabban meghúzni, aztán a futam utolsó felében védekezni” – elemezte lapunknak a finálét.

Rögös út a történelmi győzelemig

2018 | A phjongcshangi téli olimpián mindhárom egyéni számban – 500, 1000, 1500 méter – kizárták Liu Shaoangot. A 19 éves sportoló a férfiváltóval remekelt, és aranyérmet nyert.

2022. január 24. | Liu Shaoang pozitív koronavírustesztet produkált.

Január 25. | Varnyú Alex covidtesztje is pozitív lett.

Január 27. | A magyar gyorskorcsolya-küldöttség megérkezett a pekingi olimpia helyszínére, kivéve Liu Shaoangot és Varnyú Alexet, akik még nem utazhattak a pozitív korona­vírusteszt miatt.

Február 1. | A nemzetközi protokollnak megfelelően öt egymást követő napon produkált negatív teszt után Liu Shaoang elindulhatott Pekingbe, február 2-án érkezett meg.

Február 5. | Megrendezték a rövidpályás gyorskorcsolya első olimpiai versenynapját. A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor összetételű négyes futamgyőztesként harcolta ki a döntőbe jutást. A fináléban a még fáradt Liu Shaoang váltotta Kruegert. A magyar vegyes váltó történelmi bronzérmet szerzett.

Február 7. | Jászapáti Petra az 500 méteres távon két ezredmásodperccel csúszott le az A döntőről, összesítésben hetedik lett. A férfiak 1000 méteres döntőjében Liu Shaolin Sándor elsőként haladt át a célvonalon, de hosszas videóelemzés után kizárták. A negyedik helyen célba érő Liu Shaoang így bronzérmes lett. Az ifjabb Liu fivér szerezte meg Magyarország első egyéni téli olimpiai érmét. A magyar csapat óvást nyújtott be a fináléban történtek miatt.

Február 8. | A magyar küldöttség óvását elutasították, Liu Shaoang átvette bronzérmét.

Február 9. | A magyar csapat elgondolkodott, hogy Liu Shaolin Sándor esetleg kihagyja az 1500 méteres versenyt, ám végül közös döntés alapján az idősebb testvér elindult a leghosszabb egyéni távon. Ez a versenyszám nem a magyarok specialitása. Liu Shaoang a negyedik, Liu Shaolin Sándor a hatodik helyen végzett 1500-on. Krueger John-Henry győzött a B döntőben, és tizenegyedik lett. Liu Shaolin Sándor olimpiai csúcsot ért el, ez egyben új országos rekord is.

Február 11. | Jászapáti Petra nyolcadik lett 1000 méteren. A férfi egyéni 500 méteres versenyében mindhárom klasszisunk továbbment a selejtezőkből. Az olimpiai címvédő férfiváltónk csak a B döntőbe jutott egy rossz váltás miatt. Ezt a futamot lapzártánk után, február 16-án rendezik meg.

Február 13. | Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry búcsúzott az 500 méteres táv negyeddöntőjében. Liu Shaoang mindhárom futamát magabiztosan nyerte ebben a számban, és olimpiai bajnok lett.

A huszonhárom éves sportoló elárulta, magabiztos volt a futam előtt, és valószínűleg emiatt nem látszott kitörő érzelem az arcán a győzelem után.

„Úgy keltem fel vasárnap reggel, hogy tudtam, olimpiai bajnok leszek. Úgy álltam hozzá a döntőhöz, hogy biztosan megnyerem, és nem izgultam annyira. Amikor beértem a célba, nem igazán volt reakcióm, nem tudom, ilyenkor mit szoktak érezni az emberek. Csodálatos ez az eredmény, megpróbálom feldolgozni” – mondta hazánk első kétszeres téli olimpiai bajnoka.

Megjegyezte azt is, hogy

pályafutása során eddig egyetlen versenyen érezte meg előre a sikert.
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Visszanéztem a vasárnapi futamokat, és már-már félelmetesen higgadt és nyugodt voltam. Láttam a verseny­társaim arckifejezését, és figyeltem őket a bemelegítésnél, szerintem néhányan idegesek voltak és izgultak. Én egyáltalán nem izgultam, tudtam, mire vagyok képes és mi fog történni. Az ezer és az ezerötszáz méter után nem voltam csalódott, ott is mindent beleadtam, és nagyon jól teljesítettem. Most így jött ki a lépés, rövidpályás gyorskorcsolyában bármi megtörténhet” – mondta.

Ez a közös sikerünk, együtt értük el, Sanyi is azok közé tartozik, akik a legbüszkébbek rám”

Kitért az elődöntőre is: „Láttam, hogy az elődöntőbeli vetélytársak nem mozogtak olyan stabilan és gyorsan, mint én, nem voltak jó formában. Nem aggódtam, éreztem, hogy futamgyőztesként jutok majd tovább a döntőbe.”

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hatalmas érzelmi hullámvasúton ment át az egész csapat, a történtek különösen a bátyját viselték meg. „Sanyi nagyon örült a sikeremnek, de sajnos a döntő estéjén nem tudtunk beszélni, mert a vegyes zónában adott interjúk, a sajtótájékoztatók és a doppingvizsgálat miatt nagyon későn értem vissza a szállásra, akkor Sanyi már aludt. Csak hétfő reggel tudtunk beszélni. Ez a közös sikerünk, együtt értük el, ő is azok közé tartozik, akik a legbüszkébbek rám. Ez a siker mindenkié, aki kicsit is beletett ebbe” – mondta az ifjabb Liu fivér.

A válogatott edzője és menedzsere, Bánhidi Ákos is értékelte Liu Shaoang teljesítményét. „Már az olimpia előtt is mondtam: a világ legjobb korcsolyázói között az fog dönteni Pekingben, hogy fejben ki tudja a legjobban kezelni a helyzetet. Vasárnap ebben Ádó volt a legerősebb. Fizikailag és pszichésen is volt hullámvölgyünk a történtek miatt, és ki tudtunk belőle lábalni. Az egész mezőnyben csak Ádó volt erre képes” – elemzett Bánhidi Ákos. A phjon­g­cshangi kizárások után Liu Shaoang tanult a hibáiból, és Pekingben ő volt az egyetlen rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki mindhárom egyéni versenyszámban döntőbe jutott. És most felért a csúcsra az egyéni olimpiai bajnoki címmel.

***

Nemzetközi reakciók

NBC Sports: „Liu Shaoang kilőtt a rajtnál, és minden támadást visszavert az olimpiai döntőben.”

Az 500 méteren ezüstérmes orosz Konsztantyin Ivlijev az orosz Szport-Ekszpressz lapnak: „Nem izgultam azért, mert ez olimpia. Az én adum a rajtom, próbálkoztam a második helyről, de Liu Shaoang foghatatlan volt.”

A bronzérmet megszerző, kanadai Steven Dubois a Nemzetközi Korcsolyázószövetségnek: „Shaoang tökéletes teljesítményt nyújtott, és Konsztantyin is nagyon jó formában volt. Jól korcsolyáztam, és elégedett vagyok a teljesítményemmel.”

South China Morning Post: „A kínai apától, magyar anyától született Liu Shaoang aranyérmet nyert Magyar­országnak.”

***

Csipes Tamara, az év női sportolója, olimpiai bajnok kajakozó
„Nagyon örülök annak, hogy a gyorskorcsolyázóknak köszönhetően az életünk részévé vált, hogy már a téli olimpiákon is magyar sikerekért szoríthatunk. Amikor dráma van, mindig érzelemdúsabb az egész történet. Rendkívül rosszul érintett Sanyi kizárása az 1000 méteres döntőből, ráadásul az első helyről, de úgy érzem, Ádó történelmi sikere nemcsak nekik, hanem az egész országnak megfelelő elégtétel volt a történtekért.”

Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, a férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya
„Óriási dolognak tartom, hogy már a téli olimpiák kapcsán is magyar aranyéremesélyekről beszélhetünk. Nagyon szurkoltam a gyorskorcsolyázóinknak. Különleges helyzet, hogy egy célba érkező versenyzőnél még nem egyértelmű, hogy ő nyerte-e a futamot. Ez nem akármilyen stresszhelyzet, de a gyorskorcsolyázóink hozzászoktak, ez a sportáguk velejárója. Liu Shaoang történelmi aranyérme elégtétel lehetett mindenkinek, az pedig a legnagyobb sportolók sajátja, hogy esélyesként tudják szállítani az eredményeket. Büszke vagyok a versenyzőinkre és a mögöttük álló szakmai stábra is.”

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke
„Előzetesen úgy becsültem, hogy 10-15 pontot szerzünk ebben a szakágban, ám összejött 19 pont, ami a legszebb várakozásainkat is felülmúlta. Ez kiemelkedő teljesítmény, hiszen még sohasem fordult elő, hogy téli olimpián három érmet is szerezzünk. Természetes, hogy egy sorozatterhelés során előfordulnak hibák; mi sohasem mondtuk, hogy kizárólag Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry vagy éppen a váltó szállít majd eredményeket. A lényeg, hogy a csapat fantasztikusan teljesített, aminek az erejét leginkább az mutatja meg, hogy valakinek mindig kijön a lépés. Most Ádó volt zseniális, hiszen mindegyik számban, 500, 1000 és 1500 méteres távon aranyéremért küzdhetett. Ebben a diadalban – a támogató kormányzat mellett – a jégmester rolbástól a versenyzőkön át a szakmai stábig mindenki benne van, ez a siker mindenkié.”

Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes, világbajnok műkorcsolyázó
„Boldog vagyok, de egyben bánkódom is. Mint minden jó érzésű magyar ember és sportvezető, természetesen nagyon örülök a sikereknek, különösen Ádó történelmi aranyérmének. Amiatt viszont kicsit szomorú is vagyok, hogy több is volt ebben a szereplésben. Ezt nyilván a csapat mindegyik tagja tudja, és átérzi.”

***

Harc az elvett aranyéremért – Csisztu Zsuzsa

Nagy Zsigmond, a Sportjus Magyar Sportjogász Társaság elnöke <br> Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Nagy Zsigmond, a Sportjus Magyar Sportjogász Társaság elnöke
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Etikai alapon és a bírói olimpiai eskü megszegése miatt támadjuk a döntést” – mondja a Mandinernek Nagy Zsigmond, a Sportjus Magyar Sportjogász Társaság elnöke, aki már számos nemzetközi ügyben képviselte, segítette a magyar sportolókat akár a legfőbb nemzetközi fórumon, a lausanne-i Sportdöntőbíróság (CAS) előtt is.

A magyar válogatott óvását elutasították, de ő úgy látja, nem lehet ennyiben hagyni az ügyet.

„Minden létező jogi segítséget meg kell adnunk Sándornak és a magyar csapatnak, hogy megpróbáljuk orvosolni ezt az égbekiáltó igazságtalanságot. Az olimpia ráadásul a legkülönlegesebb jogi helyzet, ilyenkor különös gyorsasággal, de egyben alapossággal is kell eljárni a sérelmes kérdésekben. A Magyar Olimpiai Bizottságnak a legnagyobb szakmai, erkölcsi és szükség szerinti jogi támogatást kell megadnia a magyar csapat tagjainak” – mondja a jogász.

Szerinte azon nincs mit csodálkozni, hogy az óvás nem járt eredménnyel, ez szinte garantálható volt. „A játéktéren, vagyis a nemzetközi sportjogi szabályozás szerinti »field of play« területén a legritkább esetben kérdőjelezik meg a bírók vagy a vezetőbíró döntését a sportág nemzetközi vezetői. Itt is ez történt, vagyis a Nemzetközi Korcsolyázószövetség által delegált bírák nem avatkoztak bele a játéktéren történtekbe utólag, és nem kérdőjelezték meg a vezetőbíró, a brit Peter Worth döntését. Ezzel kapcsolatban nekünk sem lehettek vérmes reményeink, nem is ezen a ponton kell jogorvoslatot keresnünk – mondja a sportjogász. – Az ötkarikás játékok különleges követelményei, körülményei és egyedi szabályai teszik lehetővé, hogy etikai alapon megtámadjuk az 1000 méteres döntő bíráskodását.

márpedig az itt látott bíráskodás azzal ellentétes volt. Fontos kritérium továbbá az úgynevezett sports­manship, azaz a sportemberhez méltó viselkedés, amely megint csak hiányzott az egész versenyszám alatt. Nem véletlenül az elfogultságra hivatkozva támadta meg a kizárt dél-koreai korcsolyázók csapatvezetése is az ugyanebben a versenyszámban tapasztalt bírói ítéleteket. A koreaiak már a CAS-nál járnak, tehát nem csupán nekünk van gondunk ennek a versenyszámnak az alakulásával. Megvárjuk, milyen választ kapnak a koreaiak, s ha lehet, becsatlakozunk a perbe a felperesi oldalon.”

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Lapzártakor arról tájékoztatott a szakember, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság befogadta a magyarok panaszát, és felszólította a Nemzetközi Korcsolyázószövetséget, hogy érdemben vizsgálja ki az ügyet. „Ez óriási sportjogi és sportdiplomácia siker Magyarországnak. Nem passzív hozzáállásról van tehát szó, hanem érdemi határozatot vár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság” – kommentálta.

Nagy Zsigmond óvatosságra int azonban mindenkit,

hiszen jogi szakemberként az ügy jelenlegi szakaszában nem tud választ adni arra, hogy mi lehet a sorsa az elvett olimpiai aranyéremnek. Arra viszont már volt példa – a londoni játékok után –, hogy egy megnyert aranyat jogi úton kellett megvédeni ellenfeleink óvását követően. „Végül a helyes jogi érvelésnek és sportdiplomáciai lépéseknek köszönhetően a Magyar Olimpiai Bizottság sikerrel védte meg női kajaknégyesünk olimpiai bajnoki címét. Rezgett a léc, de nálunk maradt az arany, s ez ma már történelem.”

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
critical man
2022. február 18. 22:21
Liu Shaoang: - Hatalmas köszönet mindazoknak, akik egy kicsit is követték a gyorskorcsolyát az elmúlt hetekben. Remélem, hogy egy kis örömöt tudtunk ennek az országnak okozni. Liu Shaolin Sándor: - Szerencsére tudtunk adni az embereknek okot arra, hogy legyen miért nézni a téli olimpiát. Remélem, hogy a következőt is ugyanilyen lelkesedéssel fogják követni, hiszen nélkülük nem sikerülhetett volna. Egy 4200 éves kultúra képviselői. Köszönjük, hogy vagytok nekünk.
duzur
2022. február 18. 13:32
Gratulálok! Látszik, hogy a "kevert vér"-ben is mekkora lehetöségek rejlenek :-)
Minnie
2022. február 18. 13:30
Szép volt, köszönjük!
annamanna
2022. február 18. 12:39
"Az A döntőt nyerő és így első helyezett kanadaiak egyébként rosszabb időt mentek, mint a magyarok." "Érdekesség, hogy a magyarok másfél másodperccel jobb idővel nyerték meg a B-döntőt, mint a kanadaiak az A-t." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! https://444.hu/2022/02/16/megnyerte-a-b-dontot-ezzel-hatodik-lett-a-magyar-ferfi-gyorskorcsolyavalto-pekingben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!