Egyszerű képlet

2022. július 13. 09:28

2022. július 13. 09:28
Török Bernát

Nem könnyű manapság a közös európai projekt hazai szurkolóinak: az Európai Unió jobbára erős kritikák kereszttüzében áll a magyar közvélemény előtt, és ezek egy részére kétségkívül rászolgál. Ebben a helyzetben nagy szükség van olyan ügyekre, amelyek fontos társadalmi kérdésben mutatják meg, hogy továbbra is lehet közös értékbeli alapot és akaratot találni életünk jellegzetesen európai berendezésére. A nemrég elfogadott, digitális szolgáltatásokról szóló európai uniós rendelettervezet alapján az internetes platformok, vagyis a Facebook, az Instagram, a Google és társaik szabályozása ilyen tapasztalattá válhat számunkra. Az Európai Parlament és az Európai Tanács egyetértését követően már a végleges szövegezése zajlik annak a norma­szövegnek, amely áttörést jelenthet a digitális szolgáltatók működésének jogi szabályozásában.

Nagy jelentőségű lépésről van szó. Eddig szerte a világban úgy állt, hogy egyre inkább az internet meghatározó üzleti szereplői, a platformok vették kezükbe az online világ és vele együtt digitális életünk – például véleménynyilvánításaink – irányítását. Kibontakozó aktivitásuk azonban nemcsak koordináló szerepük kétségtelen hasznát, hanem annak súlyos hátrányát is megmutatta, ha piaci szereplők saját szempontjaik alapján, a társadalmi érdekeket rendszerint félretéve szabják meg cselekvésünk határait.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!