Johnny tekintete

2023. február 18. 19:01

Ép ésszel nehéz felfogni, mi vezethet embereket arra, hogy így bánjanak az állatokkal.

2023. február 18. 19:01
null
Győrffy Ákos

A kamrában nincs fűtés. Ez a helyiség a ház legalsó szintjén mindenre jó, csak arra nem, hogy az ember télen órákig üldögéljen benne. Eredetileg itt volt a kazán. Amikor megvettük a házat, még a szél is befújt ide, mert az ablak be volt törve, az ajtó pedig nem csukódott rendesen.

A kazánt aztán pár éve vitték el a vasas cigányok. Nem irigyeltem őket.

Olyan nehéz volt, hogy egyedül megmozdítani sem tudtam, ráadásul jó pár lépcsőn kellett felvinniük ahhoz, hogy egyáltalán az utcára kijussanak vele.

Nagyjából tíz fok lehet most itt. A hátam mögött egy halom zsák, tele a gyerekek rég kinőtt ruháival. Az asztal alatt láncfűrész, a falon egy kifakult Börzsöny-térkép a hatvanas évekből. Egy bekeretezett fotó Mészöly Miklósról, ahogy ballag lefelé a tőkék között a Szekszárd környéki szőlőhegyek valamelyikén.

Szóval hideg van, az öreg laptop is nehezebben indul ilyenkor. Mégis, minden kényelmetlensége ellenére ez az egyetlen olyan hely a házban, ahol írni tudok. Nem mellesleg itt nyugodtan lehet dohányozni is, ami számomra elengedhetetlen ahhoz, hogy úgymond dolgozzak.

Az írás magányos mesterség, ezt sokan megírták már, és olyan romantikusan hangzik.

Mégsem vagyok egészen egyedül. Néha benéznek a madarak az ablakon, egy harkály, cinke vagy őszapó,

tavasztól őszig pedig az eresz alatt tanyázó lódarázs-kolónia egy-egy tagja látogat meg. És üldögélt már a küszöbön varangyos béka és foltos szalamandra is.

Nehéz megmagyarázni, mitől válik egy hely otthonossá. Ebben a kamrában érzem a leginkább otthon magam az egész házban, holott ránézésre ez a legkevésbé otthonos sarka. Talán azért is lehet ez, mert innen látok rá a legjobban a hegyre, és a közvetlen közelemben, mindjárt az ablak túloldalán ott áll egy legalább húsz méter magas cserfa. Olykor mintha figyelné, mit csinálok. Mintha szótlan együttérzéssel nézné a laptop képernyőjén megjelenő mondatokat.

Esik az eső, a távolabbi Visegrádi-­hegység magasabb ormai viszont reggelre kifehéredtek. Odalent a völgyben annyira megáradt a patak, hogy a robaja a Kárpátok vadvizeit idézi. Beindult a reggeli ügymenet a völgy alján kanyargó úton, ilyenkor egy-két órán át akkora a forgalom, mintha egy közepes méretű város főútvonala lenne. Viszik a gyerekeket iskolába, rohannak a munkahelyükre, és jönnek az elmaradhatatlan pótkocsis teherautók rönkfával megtömve.

Vigasztalanul esik az eső, a kutya kimegy a küszöbig, de azonnal meggondolja magát,

és visszasomfordál a kályha mellé.

A tévében egy dokumentumfilm megy. Az olyan műsorokat, amelyek értékelhetők, leginkább a délelőtti vagy az éjszakai műsorsávba száműzik, hogy még véletlenül se lássák mások, csak a betegség miatt otthon maradt gyerekek, az idősek és a magamfajta, nem fix munkaidőben dolgozók. A film egy Libériában működő csimpánzmenedékhelyet mutat be. Az alapító, egy Európából odaköltözött állatorvos mesél arról, hogy az orvvadászok milyen módszerekkel dolgoznak arrafelé. Például olyannal, hogy a kölyökcsimpánzok ujjait lecsapják egy késsel, hogy ne tudjanak az anyjukba kapaszkodni, aztán bottal agyonverik őket, mert a kölykökkel általában nem foglalkoznak, csak a felnőtt csimpánzok érdeklik őket. Azokat aztán vagy megeszik, vagy eladják háziállatnak.

A stáb elkísér egy rendőrségi különítményt egy rajtaütésre. Egy putri háta mögött tartott csimpánzt szabadítanak ki. Az állat egy fatörzshöz láncolva élt egy évtizede. Rendszeresen alkohollal itatták, hogy ne legyen agresszív. Ha így is agresszívan viselkedett, megverték. Volt olyan csimpánzkölyök, aki egy kocsma pultja alatt élt egy dobozban, görcsösen kapaszkodott egy rongyba, miközben előre-hátra billegett, mint az autisták.

Ép ésszel nehéz felfogni, mi vezethet embereket arra, hogy így bánjanak az állatokkal.

Magyarázatból persze sokféle akad, itt is szó esik arról, hogy sokan megélhetési csimpánzgyilkosok.

Elképzelem magam, ahogy végső kétségbeesésemben bevetem magam a libériai erdőkbe, hogy csimpánzokat öljek, mert a gyerekeim nem ettek három napja. Nyilván nem zárható ki, hogy sokan tényleg kényszerből vetemednek ilyesmire, de elnézve annak a férfinak az arcát, akitől a fához láncolt, alkoholista csimpánzt elhozták, kételyeim támadnak. Tökéletes érzéketlenséggel beszél arról, hogy rendszeresen pancsolt szeszekkel itatta a Johnny nevű állatot, és ha úgy adódott, megverte egy furkósbottal. Nem értette, hogy miért kell ezen ennyire megütközni.

Mondom is a kutyának, hogy becsülje meg magát, mert nem is tudja, milyen jó dolga van. Néz rám, ásít egyet, és visszahanyatlik a díszpárnára.

Egész délután Johnny tekintete jár a fejemben. Ismerős tekintet. Bele sem merek gondolni, hányszor láttam már ugyanezt a tekintetet emberi arcokon.

 

Fotó: illusztráció, forrás: Wikipedia

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. február 20. 13:04
Megértem a szívfájdalmadat. Te meg azt értsd meg, hogy bár fáj értük az én szívem is, amikor a pofámba toljátok, de leszarom, mert nem vagyok értük felelős. Nem is akarok az lenni.
pipa89
2023. február 20. 13:02
Hümm. Látom a szövegértelmezési probléma végül kikerült az iskolai keretek közül... Ez azt jelenti, hogy öregszem.
Proxima Centauri
2023. február 19. 15:33
Nahát! Az agyam eldobom. Az úr író/költő. Az emberi lélek mérnöke. Még fiatal. De már már kidekorálva. Akár Zsukov. Nehéz felfogni? Azértcsak sikerül valahogy. Ha nehezen is. Mert ha nem, akkor ne írjon. Lehet, hogy az ép észen a hangsúly. Dezsavű. Tarr. Béla. A torinói ló. Nietzsche. Aki látta. Pedig nem is vágták le a patáját. Mármint a lónak. Mindegy. Vihették a zárt osztályra. A filozófust, nem a lovat. Vagy a fuvarost. Azt még csakcsak feldolgozta valahogy, hogy az isten halott... Mindegy. Hosszú. Azért nagy tételben lefogadnám, hogy a mester még jódarabig szerencséltet minket bölcsességei tárházának gyümölcseiből.... Ép ésszel. Milyen kár, hogy már nem lehet megkérdezni a Mestert. Moldovát
emesealma
2023. február 19. 11:52
Köszönöm, Ákos!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!