Józan részegség – interjúkötet a táncházmozgalmárokkal

2023. február 15. 13:34

2022-ben ünnepelte ötvenedik születésnapját a táncházmozgalom. Zenésze és táncosa talán van elég, de krónikása alig.

2023. február 15. 13:34

Rajcsányi Gellért írása a Mandiner hetilapban.

Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa, aki gyermekkora óta néptáncol, 2014-ben kezdett el rendszeresen interjút készíteni a táncházmozgalom muzsikusaival, táncosaival és más szereplőivel: koreográfusokkal, viseletkészítőkkel, népmese­mondók­kal. Ezeket az interjúkat gyűjti egybe a Józan részegség című kötet, amely a L’Harmattan Könyv­kiadó gondozásában jelent meg. Nem „rajongói” interjúkról van szó, a kötet elsősorban nem pálya­íveket mutat be. A szerző a megkérdezettek gondolataira kíváncsi, habár persze az izgalmas történetek sem maradtak ki a beszélgetésekből. Az előző évtizedekben alig néhány hasonló kötet született.

Mint munkatársunk a bevezetőben írja: a kötetnek nincs rendezőelve, hacsaknem a mindennapok esetlegessége. Az interjúk általában valamilyen aktualitáshoz kötve készültek, de néha anélkül. Hozzáteszi: „Ha az ember táncházas és újságíró, aki ír a táncházról, nem tud és nem is akar kívülálló, személytelen és »objektív« maradni. Újságírói terepmunkáról van tehát szó, ami reményeim szerint földszagú, pálinkaillatú, kicsit izzadt, és mögé hallatszik a muzsikaszó.”

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!