Arisztokrácia és klímaváltozás

2023. június 07. 22:45

A felmelegedés okozta globális válság alapvetően politikai természetű lesz, s legkésőbb az évtized végén kezdetét veszi, addig a zöldpártok mai, csekély hitelességüket is elveszítik, s közben felértékelődnek az önállóan cselekvő, szupergazdag technológusok, akiknek a régi arisztokráciára is szükségük lesz – jósolja Neal Stephenson sci-fi-szerző.

2023. június 07. 22:45
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely
Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

Az amerikai Neal Stephenson földrajz és fizika szakon diplomázott a Bostoni Egyetemen, de sci-fi-szerzőként ismert. Regényírói munkássága mellett az internetkorszak előőrseként legendássá vált Wired magazin újságírója, a Blue Origin űripari vállalat tanácsadója. Műveinek jellegzetessége a cselekmények széles körű tudománytörténeti, matematikai és gazdasági megalapozottsága – egyfajta szenvedélyes realizmus. Stephenson Magyarországon is népszerű, hazai olvasói között akad, aki az egymásba oltott technológiai és szociológiai fejtegetések, illetve a barokkosan részletgazdag karakterek okán Thuküdidészbe oltott Jókaiként, a jövő történetírójaként jellemzi őt.

Szerzőnk legutóbbi műve, a monumentális, közel hétszáz oldalas Termination Shock – Az összeomlás kora vegytiszta ökológiai thriller, egyben különleges csemege azoknak, akik nem ijednek meg a hidegvérű, baljós spekulációtól. Bár a cselekmény ideje nincs pontosan meghatározva, valamikor a 2020-as évtized végén járhatunk. A tengerszint emelkedik, a szuperviharok, áradások, járványok és az élővilág – benne az ember – számára szinte elviselhetetlen hőhullámok egyre gyakoribbak. A próza nem csinál titkot abból, hogy a fejlett világban divatos zöldpártokat Stephenson tökéletesen alkalmatlannak tartja a klímaváltozásra való felkészülés koordinálására. Az USA mint szövetségi állam egyenesen összeomlik majd várakozásai szerint. Szerzőnk biztosra veszi azonban, hogy a gazdagok és befolyásosak egy része nem vár majd a politikára, hanem autonóm cselekvésbe kezd, ami egyszerre lehet majd alapja a közeljövő reményeinek és kockázatainak. „Mi lenne, ha az anyagi lehetőségekkel és kellő bátorsággal rendelkezők egyszerűen csak nekilátnának a probléma megoldásának? Hiszen könnyebb utólag bocsánatot kérni, mint előre engedélyt.”

A regényben egy plázaépítésből meggazdagodott, különc milliárdos, a texasi T. R. Schmidt gigászi rakétarendszert („a világ legnagyobb mordályát”) építi meg, hogy képes legyen nagy mennyiségű megolvadt ként juttatni a sztra­toszférába, enyhítve a felmelegedés hatásait. Nem politikusokat, inkább régi vágású, jól beágyazott – ezáltal befolyásos – arisztokratákat hív meg a technológia titkos bemutatójára Hollandiából, Szingapúrból, Olaszországból és más országokból, amelyek alacsony tengerszint feletti magasságuk miatt a legtöbbet veszítik a klímaváltozással. Köztük van a regény főhőse, Frederika Mathilde Louisa Saskia, aki bár kitalált karakter, a nagyon is valóságos Vilmos Sándor holland uralkodó lánya. A kísérlet sikeres, ezzel kezdetét veszi a globális diplomáciai és titkosszolgálati felbolydulás az Egyesült Államoktól Indián át Kínáig.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!