A hét mesterlövész

2023. augusztus 24. 10:53

2023. augusztus 24. 10:53
Hernádi Zsolt
Hernádi Zsolt

A brit újságírók szavazatai alapján Szoboszlai Dominik volt a Liverpool legjobbja a múlt heti, Bournemouth elleni bajnokin. Jürgen Klopp vezetőedző részletes statisztikát közölt a közösségi médiában a „magyar varázsló” hatékonyságáról, pontosságáról. Puskás Ferenc óta nem figyelt fel ennyire a világ magyar játékosra – írják a lapok. És valóban, jó most magyar focidrukkernek, jó most magyarnak lenni: ismét ragyog egy magyar tehetség. A hangsúly itt az isméten van, mert tavaly Karikó Katalintól volt hangos a világ: a szerény, állhatatos és az eseményeket mindig pozitívan figyelő Karikó nem a focilabdával, hanem az üzenetátvivő fehérjékkel zsonglőrködik, az erre épülő oltásnak pedig jelentős szerepe volt a koronavírus-járvány legyőzésében. A jövőt magyarok írják – hirdette ennek kapcsán egy graffiti, ami talán túlzás, de az mindenképpen igaz, hogy vannak tehetségeink, akikre mi lehetünk a legbüszkébbek. És Karikó Katalin, illetve Szoboszlai Dominik folytatja a magyar tehetségek, mint Wigner Jenő, Milton Friedman, Polányi János, Oláh György sorát. Szándékosan soroltam fel olyan Nobel-díjasainkat, akik a nemzetközi karrierjük, külföldi munkájuk alatt érték el csúcsteljesítményüket, mert Szoboszlaival kapcsolatban is elhangzottak fintorgó hangok, hogy a sikere valójában nem is magyar, hiszen már egész korán külföldre került. Jól illeszkedik ez az érv az önsorsrontó, állandóan siránkozó magyar karakterünkbe. Pedig nem így kellene ezt nézni, hanem pozitívan: kimagasló tehetségeink a nemzetközi versenyben tudják megállni helyüket, és képesek világszínvonalú teljesítményre. Az ő példájuk azt üzeni minden itthon tanulónak, hogy lehetséges; az ő példájuk mutatja azoknak, akik itthon dolgoznak, hogy megéri; Karikó és Szoboszlai felpattanó tehetségszikrái lesznek a csillagok a magyar tehetség egén, amelyek minden ambiciózus magyart a siker felé vezethetnek.

Több pénz az iskolákba, nagyobb respekt a tanároknak, kiemelt figyelem a tehetségeknek”

Merthogy tehetségek nélkül sokkal nehezebb, tehetségek nélkül talán nem is lehet. A vállalati életben is tapasztaljuk ezt. A McKinsey tanácsadócég elemzése szerint egy tehetség négyszer olyan hatékony, mint egy átlagos dolgozó. A nagy komplexitású feladatokban pedig nyolcszoros a hatékonyságuk. A tehetségek dolgoznak a legtöbbet és a legjobban. Nem véletlen, hogy a vállalatok mindent megtesznek a legtehetségesebb diákok, munka­társak megtalálására és megtartására. Mi a Molban már tizenöt éve szisztematikusan ráálltunk erre, és nemcsak a friss diplomások bevonzása fontos, hanem a már érettebb vezetőaspiránsok kinevelése is. Ezért indítottuk el az OTP-vel közösen SEED vezetőképzőnket, és ez a gondolat vezet engem a Budapesti Corvinus Egyetem átalakításában is: hozzuk létre azokat az intézményeket, amelyek ki tudják nevelni a jövő üzleti és közéleti tehetségeit. És a felelősségünk túlmutat Magyar­országon: az egész régió tehetségbázisát kell képesnek lennünk Budapestről felépíteni. Ahogy az energetikai szuverenitásban kulcskérdés az észak–déli energiafolyosó, hogy függetlenedjünk a nyugat–keleti erőközpontoktól, úgy a tehetségkinevelésben is létre akarjuk hozni az észak–déli tehetségfolyosót, hogy a lengyel, cseh, szlovák, horvát és román tehetségek hozzánk jöjjenek, a régióban maradjanak, és ne csak a Nyugat legyen az egyetlen út. Hiszem, hogy ebből a cégeknek és magánszemélyeknek is részt kell vállalniuk.

És persze az államnak is. A közgazdasági irodalomban egyetlen igazi konszenzus van minden iskola között: az oktatásra fordított minden egyes forint többszörösen megtérül, és a hosszú távú növekedés egyik záloga. Jó hír, hogy már európai összehasonlításban is kiugrik a magyar felsőoktatásra költött pénz, azonban az alap- és középfokú oktatásra szánt kiadások még mindig az egyik legalacsonyabbak az EU-ban. Több pénz az iskolákba, nagyobb respekt a tanároknak, kiemelt figyelem a tehetségeknek – ez kell ahhoz, hogy hosszú távon erősödjön az ország. Legyen ez egy tanévkezdési fogadalom, mindezt azért, hogy holnap is legyenek mesterlövészeink.

A szerző a MOL elnök-vezérigazgatója.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2023. augusztus 25. 09:39
Tudomásul kell vennünk, hogy hazánk egy közepes méretű keleti város nagyságrendje. Mindez úgy, hogy egy mindenki más számára érthetetlen, önálló logikával összerakott nyelvet beszélünk. Ha nemzetközivé akaruk válni, akkor azt legkevésbé itthon tudjuk megtenni, főleg úgy, hogy a haladó szellemiség véletlenül se szeretne pl. egy Fudan egyetemet magyarországon.
Osztap_Bender
2023. augusztus 24. 11:18
Több pénz az iskolákba, nagyobb respekt a tanároknak, kiemelt figyelem a tehetségeknek” No most egy képzett, jó tanárt respektálnak a tanulók, nem szükséges neki a reklám. Aztán gondolkodtál már azon, hogy ha a "tehetségeknek" kiemelt figyelmet szentelnek, mi lesz a többivel? Elhanyagol, félig képzett, teljesen lemaradt szerencsétlenekké válnak? Így van ez a szak középiskolától kezdve az elit gimnáziumig mindenhol. Egyetemen, főiskolán különösen. Az egész elképzelés alapjaiban hibás és téves, a dolog teljes újragondolására, új szervezeti felépítés létrehozására van szükség. És ezt nem holmi agyalással, hanem már országokban már jól működő módszerek átvételével.
orokkuruc-2
2023. augusztus 24. 11:16
hirtelen miért is kellett a 24 hétre elosztott üzemi karbantartásokat 2 hétre összezsúfolni és ezzel mesterséges hiányt szítani? És amikor a kormány megszüntette az ársapkát hirtelen megszűnt a hiány, csak hogy még nagyobb osztalékot fizethessetek a hasonfajú MOL részvénytulajdonosoknak? (szóljon aki gój, és MOL részvénye van!!) Undorító lukácsfajú létedre tanácsokat akarsz adni, mi volt az apai nagyapád neve , H-val kezdődött, de más, ugye?
Zolotarjov
2023. augusztus 24. 11:14
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!