Csángók keresztútjai

2023. augusztus 24. 10:53

A legdurvább időszak a Ceaușescu-diktatúra volt a moldvai magyarok életében, amikor egyszerre támadta őket a szélsőséges román nacionalizmus és a kommunizmus.

2023. augusztus 24. 10:53
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Alig ismert helyre indultunk augusztus közepén a győri bencések szervezésében: Kacsikára (román nevén Cacica). Ha nem hallott még a helyről, ne lepődjön meg. Én sem hallottam. Kacsika a Kárpátok külső láncolatának tövében van, Bukovinában. Nagyboldogasszonykor, azaz augusztus 15-én van a búcsúja. A település lengyel bányászvároska volt, a sóbányász lengyelek pedig a huszadik század elején templomot építettek, és elkészíttették bele a częstochowai Fekete Madonna kegykép másolatát. A kacsikai kegykép „kapóra jött” a moldvai katolikusoknak is, a csángóknak. Moldvában, azaz Romániá­nak az egykor a Moldvai Fejedelemséghez tartozó részén ma háromszázezer katolikus él. Többségük román identitású, de túlnyomó részük magyar eredetű, hiszen a Magyar Királyság a 13. századtól kezdve telepített ki magyarokat Moldvába határ­védelmi céllal.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!