Orbán Viktor több európaiságot képvisel, mint Brüsszel – Roger Köppel a Mandinernek

2023. március 01. 18:12

Magyarország olyan Európáért áll ki, amely a hagyományok és az önállóság szülőhazája, Brüsszel viszont az egységesítést, uniformizálást képviseli – mondja Roger Köppel. A Mathias Corvinus Collegium meghívására hazánkba látogató svájci politikus-újságíró hibának tartja a szankciókat és a fegyverszállítást, s úgy látja, jóval több hasonlóság van a svájciak és a magyarok között, mint gondolnánk.

2023. március 01. 18:12
null

Pócza István interjúja a Mandiner hetilapban.

Első alkalommal jár hazánkban?
Nem, már többször voltam Magyarországon, először a nyolcvanas évek vége felé. Akkor még egészen másként nézett ki Budapest és az ország. Szembe­ötlő a fejlődés, de a Duna-part és a Vár már akkor is nagyon tetszett.

Svájci szemmel milyennek látja Magyarországot?
Bár nem gondolnánk, sok hasonlóság van a magyarok és a svájciak között. Szabadságharcosok vagyunk, nehezen „nevelhetők”, ízig-vérig európaiak, és nem szeretjük, ha megmondják nekünk, mit kellene tennünk. Vannak persze helyzeti különbségek is: Svájcot az Alpok láncai védelmezik, Magyarország pedig egy európai végvár volt a muszlimokkal, az oroszokkal és másokkal szemben. Mindig is éreztem egyfajta kapcsolatot közöttünk, rokonszenveztem a magyarokkal. Az 1956-os menekültek hatására a svájciak pozitívan álltak hozzá a magyarokhoz, én pedig kifejezetten rajongok értük.

Az amerikaiak a tűzzel kezdtek játszani, amikor reményeket tápláltak Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatban”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!