Első karakter
Közélet
Ha az emberek pontos képet kapnak a Városliget megújuló épületeiről, a fővárosiak túlnyomó része támogatja a Liget-projektet – mondja Baán László miniszteri biztos. A Szépművészeti Múzeum igazgatója szerint a vita még megnyerhető, csak határozottan fel kell lépni a hamis démonizálással szemben.
Kilenc nap, hét város, tizenhárom előadás a világ vezető egyetemein és intézményeiben – ez György László egyesült államokbeli könyvbemutató körútjának mérlege. Az innovációs tárca államtitkára szerint ugyan sok a tévhit hazánk gazdaságpolitikájáról, de bárhol járt, mindenhol nyitottságot tapasztalt.
A populáris kultúra csatornáin az élet liberális trendek szerinti totális „életmódosítása” zajlik.
A hagyományos pártok válaszút elé kerültek. Vagy elkezdenek egyszerű üzenetekkel a választók többségéhez szólni, vagy az iskolázottabb, jobb módú szavazókért folyó, egyre élesebb versenyt választják.
Az iskolai agresszió egyre durvább formái fordulnak elő Magyarországon is. A tisztánlátást nehezíti, hogy tíz éve nem jelent meg nagyszabású kutatás a témában. Vannak ugyan pedagógusokat segítő programok, de bőven lehetne még mit tenni.
Nem bánta volna, ha újraválasztják, szívesen részt vett volna a közeljövő várható szuverenitásvitáiban. Stumpf István leköszönő alkotmánybíróval beszélgettünk az önkormányzati választásról, a Kövér Lászlóval való vitáról és a Fidesz gyenge pontjairól. A Mandiner hetilap interjúja – a teljes változatot előfizetőink olvashatják.
Miért nem maradhat otthon egy kiskorú egy náthával anélkül, hogy arról orvosi igazolást kellene bemutatnia, és miért nincs joga a szülőnek családi program miatt azt mondani, hogy a gyereke nem megy iskolába? A házi gyermekorvosok megreformálnák a hiányzások igazolásának rendszerét. A Mandiner hetilap riportja.
Külhon
Arra, hogy az előző évszázadot milyen lehetetlennek tűnő, filmbe illő momentumok tarkították, s hogy egy-egy ember életét származása, vallása, családja miatt milyen fájdalmak kísérték, Dansky Péter élete a bizonyíték.
Külföld
Tizenöt év alatt gyökeres változáson ment át a köznyelv, a politikai kommunikáció, de a két nézőpont szembenállása a megváltozott keretek között, ma is világosan tetten érhető.
A tél beköszöntével egyre kiélezettebb a helyzet Bosznia-Hercegovina nyugati határszélén: dél-ázsiai, főleg pakisztáni migránsok torlódtak fel, akikkel nem tud mit kezdeni a lehetetlenül bonyolult közigazgatás. Az ország eközben egymással vetélkedő muszlim hatalmak játszóterévé kezd válni.
Komoly változásokon megy keresztül Afrika ezekben a hónapokban és években. De vajon valóban utat tör magának a demokrácia, vagy csak őrségváltás történt a hatalomban? Körképünk a fekete kontinensről.
Precedens
Az egy polgár, egy szavazat elv a modern demokráciák egyik alapvetése. De mi van akkor, ha valaki vagyoni helyzetét arra használja, hogy túllépjen ezeken a kereteken? Egy-egy társadalmi ügy felvállalása lehet valódi jószolgálat is, de a filantrópia mai gyakorlata könnyen alááshatja a demokratikus működést.
Mit üzen a százéves szobrok elleni hadjárat?
Makronóm
Valódi élelmiszeripari és takarmányozási csodaszer lehet a fekete katonalégy, amely a lehető legkisebb ökológiai lábnyom mellett tenyészthető, és a fogyasztása is egészséges. A rovargazdálkodás jövőjét kutató magyar vállalkozás, a Grinsect a környezetbarát fehérje-előállításra kínál megoldást.
Meta
Minden, ami egy hivatalból pacifista, fogyasztói társadalomban a korábbi korok konfliktusaira emlékeztet, alá van vetve az „eltűnés esztétikájának”.
50 könyv a jövőről
Nem a GDP árulja el a legtöbbet egy ország fejlettségéről. A jövedelem helyett az életminőség az, ami igazán számít. El kell fogadni, ha különböző országok ezt más-más módszerrel javítják – állítja Bill Gates kedvenc közgazdásza.
Feminens
„A filmnek, a videóklipnek, az installációnak, a kiállításnak mind megvan a maga nyelve, ezeken keresztül be tudod mutatni azt, amit a világból látsz” – mondja Koszti Zsuzsanna „Zsuzso”, a hazai vj szakemberek egyike.
Jegyzet
Az idegenségnek arra a csiklandósan izgalmas élményére vágytunk, amikor az ember aggályok nélkül el tudja hinni, hogy távol törökzugi otthonától, megfosztva mindentől, ami a magyarsága, a hazája, közelebb kerülhet mondjuk önmagához, vagy bármihez, amit annak képzel.
Élet
A végtelen csillagmezőt látjuk először, aztán két holdat, majd egy bolygó horizontjának hatalmas ívét. Idegen világ ez, nincs benne kékség, egy sivatagbolygó valahol a galaxis peremén. Aztán beúszik egy szürke űrhajó, lézernyalábok nyúlnak utána. Az ikonikus jelenetet 1977-ben láthatták az amerikai nézők először. Több mint négy évtizeddel később, idén decemberben a kilencrészesre bővült sorozat véget ér. Milyen nyomot hagy bennünk ez a modern eposz, és milyen nyomot hagyott a változó világ a tripla trilógián? Lehet-e még férfias legendákat álmodni a politikai korrektség világában?
Utolsó Figyelmeztetés
A nagyszüleinkhez képest időnk, mint a tenger, mégis mindenki úgy érzi: semmire sincs idő. De vajon miért érezzük ezt így?