Első karakter
Közélet
Nem szeretném az egyetemeket a politika hálójába kergetni – mondja Stumpf István. Lesz-e mindenhol modellváltás a felsőoktatásban? Gratulált-e Kövér László a visszatéréséhez? Mire lenne szüksége a Fidesznek a fiatalok megnyeréséhez? Interjú az újonnan kinevezett kormánybiztossal.
Hivatali visszaélés gyanújával folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a BKV Zrt. buszbérlési tenderével kapcsolatban. A nyertes cég Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársához, a vörös báróként is emlegetett oligarchához, Leisztinger Tamáshoz köthető. Összefoglaló a fordulatos botrányról.
Miközben az Európai Unió nem győzi csillapí­tani a kedélyeket az elhibázott oltóanyag-beszerzés kapcsán, a tagállamok nemzeti hatáskörben igyekeznek menteni a menthetőt. Ugyan itthon az ellenzék folyamatosan gerjeszti az indulatokat, Magyarország külön utas politikája sikeresnek látszik.
Ha azt mondom, imádom Olaszországot vagy Magyarországot, bántok vele valakit? A patriotizmus egy érzelem, maga a szeretet; nem szeretném, hogy összemossák a népeket – hangsúlyozza Gianni Annoni. A népszerű étterem-tulajdonost a vendéglátóipar helyzetéről, kereszténységről és a család szerepéről kérdeztük.
Külföld
Mocsaras a talaj az osztrák koalíció talpa alatt. Január végén kitoloncoltak három fiatal kaukázusi bevándorlót, a kormánykoalícióban lévő zöldeknek pedig megszakadt a szívük.
A német kereszténydemokraták új vezetőjét, Armin Laschetet nevezték Merkel-klónnak is – de valóban az lenne?
Látványos eljárások zajlanak északi szomszédunknál a maffia- és korrupcióellenes harc jegyében. A felemás ítéletek ellenére úgy tűnik, Ján Kuciak újságíró gyilkosait is utoléri a sors, és lezárulhat a hosszú kilencvenes évek második, fehérgallérosabb felvonása.
Precedens
A közösségi média túlkapásai mind a véleményszabadságra, mind pedig a demokratikus döntéshozatalra nézve veszélyt jelentenek. A platformokon futó algoritmusok fejlődésével az államok mindmáig nem tudtak vagy nem akartak lépést tartani, az új szabályozás azonban nem várhat tovább.
Makronóm
A koronavírus-járvány alatt indult meg az a rekordnagyságú dél-koreai zöldmezős beruházás, amely méretében még a debreceni BMW-üzemen is túltesz. Szakértőkkel elemezzük a helyzetet.
Meta
Léteznek gonosz és jó technológiák. A függőséget és egymásra- utaltságot okozó eszközök modern szolgasághoz, egyben az elitek radikális monopóliumához vezetnek. A feladat a jó technológiákba, a kedélyes emberi létezést, a szellemi és fizikai kiteljesedést segítő eszközökbe való befektetés – írta egy kiugrott pap 1973-ban.
Feminens
Hiányzik a való élet kémiája a digitális világból – hangsúlyozza Aczél Petra. A virtuális térbe szorított személyes találkozások mellett az ifjúságkultuszról és a nemi sztereotípiákról is beszélgettünk a nyelvész-kommunikációkutatóval.
Budapesti történetek
A cour d’honneurös bérházak különleges helyet foglalnak el a budapesti építészetben. Változatos tömegalakításuk és megjelenésük eltér a szokásos bérházakétól, mégis rendkívül jól illeszkednek a városszövetbe, lazítva a zártsorúan beépített utcák képét.
Jegyzet
Megrendítő, szép életszakasz, amikor egy kisgyerek megismeri az anyanyelv ceruzával rajzolható és lapokról leolvasható minőségét.
Élet
„Nézegetem, miként épül be a neuronjaimba a finom mozgás, míg megszületik egy hang ”– mondja lapunknak a karanténban otthon gyakorló gitárkirály, Tátrai Tibor. Tavaly Artisjus-életműdíjat kapott, ötvenéves pálya áll mögötte, előtte pedig egy új blueszenekar terve. Szűkebb pátriájában, a „nyóckerben”, a Rákóczi téri fák alatt kérdeztük Tibuszt a gityós pilinckázásról, a kádári kultúrszabadságról, az „országos főnagysztársághoz” vezető útról és a járvány utáni jövőről.
Utolsó Figyelmeztetés
Az életminőség része, hogy utcáink, közös területeink hogyan néznek ki.