A Stasi jobb volt a CIA-nál

2009. július 17. 11:11

Még a CIA jelentéseihez is hozzá tudott férni a keletnémet titkosszolgálat, így azt is tudták, hogy mit tudnak róluk.

2009. július 17. 11:11
Húsz évvel feloszlatása után az egykori NDK hírhedt állambiztonsági minisztériuma, a Stasi még mindig tartogat "meglepetéseket". Szakértők így értékelik azt a pénteki információt, amely szerint az akkori kommunista állambiztonsági szerv nyugat-berlini forrásból rendszeresen hozzájutott még az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA jelentéseihez is. Minderre azokból a legújabb aktákból derült fény, amelyeket a Stasi megmaradt iratait kezelő szövetségi hivatal, az úgynevezett Birthler-hatóság hozott nyilvánosságra a Kurras-ügy kapcsán. A szóban forgó ügy hetekkel ezelőtt robbant ki, amikor az aktákat kutatva egy történész rábukkant: Stasi-ügynök és egyidejűleg keletnémet kommunista párttag volt az a nyugat-berlini rendőr, aki 1967 júniusában lelőtt egy tüntető diákot a város nyugati felében. A rendőrgyilkosság jelentős mértékben hozzájárult az akkori nyugatnémet radikális diákmozgalom kiszélesedéséhez, s mindennek nyomán felerősödött az a gyanú, hogy e mögött részben az egykori NDK állt.

A ma is Berlin nyugati felében élő és magas állami nyugdíjat élvező volt rendőr legújabb aktáiból ugyanakkor kiderült, hogy Karl-Heinz Kurras annak idején rendszeresen megszerezte a szövetséges - köztük az amerikai - hírszerzések jelentéseit, és azokat hasonló rendszerességgel továbbította a Stasinak. Az állambiztonsági minisztérium ugyanakkor más meg nem nevezett forrásoktól is hozzájutott ezekhez a jelentésekhez, így "első kézből" értesülhetett arról, hogy a CIA miként "védekezik" ügynökei ellen. Azaz - mint egy szakértő fogalmazott - a Stasi mindent tudott arról, hogy a Nyugat "mit tud róla". Az akták alapján egyben bebizonyosodott: Karl-Heinz Kurras a Stasi egyik "legszorgalmasabb" nyugati ügynöke volt. (MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dé208
2009. július 18. 10:32
...persze attól függ, milyen jelentésekhez, mert a CIA jelentéseinek jó része nyilvános. Én csak tudom!
Cavinton
2009. július 17. 11:38
Ahhoz képest érdekes, mennyire nem tudtak mit kezdeni az információkkal, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!