Jöhet a napon belüli átutalás

2009. július 01. 14:27

Hamarosan Magyarországon is működhet az egy napon belül történő bankközi átutalás rendszere.

2009. július 01. 14:27
Miért tart még manapság is 1-2 napig amíg az egyik bankból megérkezik a másik bankba a pénz? Hétvégén miért nem lehet utalni? Sokan nem értik, hogy a számítógépek korában miért nem azonnali az utalás. Már tervezik a napon belüli utalás megvalósítását.

Külön kell választani a bankon belüli és a bankközi utalást, mivel az előbbi ugyanazon rendszeren belül történik, azonnal megjelenik az ügyfél számláján. Más a helyzet amikor az egyik bankból egy másikba utalunk. Ez két módon, a Bankközi Klíring Rendszer (BKR) illetve a Valós Idejű Bruttó Elszámolásforgalmi Rendszer (VIBER) alkalmazásával valósulhat meg. Magyarországon van egy olyan felvetés, hogy napon belül is lehessen utalni. A bankok szeptemberben döntenek arról, hogy igénylik-e ezt. Ha igen, akkor leghamarabb 2011-ben tudna indulni az új rendszer. Azért ilyen lassan, mert összesen 58 szereplő van, minden pénzintézetnek a rendszerét harmonizálni kell a Giro által működtetettel. Az első időszakban a két szolgáltatás – az egynapos és a napon belüli – egymás mellett működne.

Jöhet a napon belüli átutalás (Index)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sergei
2009. július 01. 15:02
Már elnézést, de nem erre van a VIBER?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!