Megszűnhet a Skype

2009. július 30. 10:11

A tulajdonos eBay elismerte, ha a jogi vitát nem sikerül rendezni, nem lesz tovább működtethető a szolgáltatás.

2009. július 30. 10:11

Az eBay régóta szabadulni szeretne az üzleti profiljától idegen, ugyanakkor egyre javuló pénzügyi teljesítményt nyújtó, a legutóbbi negyedévben az anyacégnek 170 millió dollár árbevételt termelő Skype-tól. A lehetséges forgatókönyvek között az üzletág eladása és a tőzsdei bevezetés is szerepel, de egy, az utóbbi hónapokban kibontakozó drámai fordulat boríthat minden korábbi tervet.

Eddig nem volt közismert, de az eBay nem jutott hozzá minden, a kliens működését biztosító technológiához akkor, amikor 2005-ben megvásárolta a Skype-ot. A mai napig a Skype-ot létrehozó Joltid Ltd. rendelkezik a protokoll szabadalmaival és jogaival, és az Ebay is a Joltidtól licenceli a technológiát. Idén márciusban a felek között vita alakult ki, a Joltid szerződésszegéssel vádolta meg az aukciósházat, és kilátásba helyezte a licencszerződés felmondását. A felek végül bíróság elé vitték az ügyet, amelynek tárgyalását 2010 júniusára tűzték ki. Mivel a jogi huzavona kimenetel kétséges, az eBay egy saját peer-to-peer megoldás fejlesztésébe kezdett, hogy egy esetleges kedvezőtlen bírósági döntés esetén is biztosíthassa a Skype fennmaradását. Ám nincs garancia arra, hogy az alternatív szoftver „mindenképpen költséges” kifejlesztése sikeres lesz. „Ha a Skype a perben elveszíti a jogot a Joltid szoftverének használatára, illetve ha az alternatív szoftver nem áll majd rendelkezésre, az a Skype-ot súlyosan és kedvezőtlenül érintené”, nem működhetne tovább.

Megszűnhet a Skype (IT café)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!