Hatalmasra nőtt a feketegazdaság

2011. szeptember 19. 07:29

Míg 2002-ben a nemzeti össztermék, a GDP 15 százalékával megegyező összeg forgott a rejtőzködő szférában, addig mára a feketegazdaságot jelző érték 17-18 százalékra emelkedhetett. Kilenc évvel ezelőtt nagyjából 2600 milliárd forint mozoghatott a hatóságok tudta nélkül, napjainkban pedig 4600 milliárd - írja a Magyar Nemzet.

2011. szeptember 19. 07:29

Szabó Péter, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője a lapnak úgy fogalmazott: mára a feketegazdaságot jelző érték a GDP 17-18 százalékára emelkedhetett. Szabó szerint valószínűleg a válság duzzasztotta fel a feketegazdaságot: a krízis miatt lazult az adófizetési fegyelem, és egyre többen kényszerülnek az állam előtt rejtve maradó világba. 

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az adóbevallások szerint 1,2 millió személyt jelentettek be minimálbérre vagy annál is kisebb összegre. Az adóhivatal volt elnökhelyettese irreálisnak nevezte az adatot, s úgy fogalmazott: manapság is virul a minimálbéres adócsalás. Ellenben reálisnak tartja a szakember azt a becslést, amely szerint nagyjából félmillió polgár dolgozhat idehaza teljesen feketén - írja a Magyar Nemzet.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2011. szeptember 19. 21:28
Most akkor a csoda egykulcsos SZJA se gyógyír a fekete gazdaság ellen? Mondtam már....minden évben a csecsemőtől az aggastyánig kötelezően adjon be vagyon bevallást.
Himalája
2011. szeptember 19. 19:53
"A közösség korlátozhatja az egyént", Természetesen, hisz akik többen vannak, több módjuk is megvan erre. De miért tüntetik ezt fel valami jogként? "mindig is korlátozta és mindig is fogja." Ez ugyan igaz, de hatalmi erővel, erőszakszervezetek által csak azóta, amióta létezik államhatalom. Az ember történelme viszont nem az állammal kezdődik.
krisztoforo48
2011. szeptember 19. 13:00
Minden bűncselekményt lehet bizonyítani,csak akarat és hozzáértés,idő szükséges hozzá.Ezt a törvényt azok hozták,akiknek érdekükben állt és most is érdekükben áll a fenntartása.Változatlanul az a véleményem,hogy aki bűnt követett el vagy szándékában áll,az rettegjen egész életében,hogy elkapják.Egyébként meg az áldozatokat kellene megkérdezni elsősorban,mi a véleményük erről! Szerintem jelentősen csökkentené a bűnözést a törvény eltörlése.
Biomechanoid
2011. szeptember 19. 12:57
Nos, itt egy példa, ahol igaza van ennek a rühes török gábornak. Orbán azonnali nagy arányú adócsökkentést ígért, ami helyett adókat növelt. Nem elég kijelenteni, hogy öt emelet magasból a vízbe ugrom, hanem ki is kell állni a mélység szélére, és le kell vetni magam. Az azonnali nagy arányú adócsökkentés ennél még sokkal veszélyesebb mutatvány. Orbán le akart ugrani, de belenézve a mélységbe, inába szállt a bátorsága, és ezt hőzöngéssel, tereléssel igyekszik palástolni. A munkaadói és munkavállalói terhek túlzóak, egészen abnormálisak. Addig kéne ugrania, amíg van alatta víz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!