Kik a művészeti világ nagyágyúi?

2011. december 04. 15:25

A zsűri kiválasztása is érdekes lehetne – esetleg ezt utólag is érdemes lenne nyilvánosságra hozni.

2011. december 04. 15:25
Hörcher Ferenc

„Az idén sok vitát kiváltva a Műcsarnok élére került Gulyás Gábor a harmadik helyen landolt, a Ludwig Múzeumot főigazgató Bencsik Barnabás, és Baán László, a Szépművészet Múzeum főigazgatója mögött. Pőcze Attila a legbefolyásosabb műkereskedő, Somlói Zsolt és Spengler Katalin a legbefolyásosabb műgyűjtők, Maurer Dóra a legbefolyásosabb művész, és Mélyi József a legbefolyásosabb kritikus.

Talán nem véletlen, hogy épp a Ludwig Múzeum adott helyet az első alkalommal felállított 50-es lista bemutatójának, december 1-én. Az ötletgazda Emőd Péter a Műértő (és az Artportal) munkatársa volt, a minta pedig az ArtReview 100-as listája. A cél: hagyományt teremtő módon áttekinteni az év művészeti eseményeit, s megpróbálni összeállítani azok listáját, akik ebben az évben, ezen a színtéren a legnagyobb befolyással bírtak. Az ArtReview-ban alkalmazott nyílt vitán történő helyosztóval szemben az itthoni lista összeállítása a színfalak mögött zajlott. (...)

Nyilvánvalónak látszik, hogy a magyar kezdeményezés jó és támogatandó, ha módszertanában nem is támadhatatlan. Hisz a kezdeményező lap nyilván maga is részese a hazai művészeti szcénának, így már a zsűri kiválasztása is érdekes lehetne – esetleg ezt utólag talán érdemes is lenne nyilvánosságra hozni, a lista hitelességét erősítendő. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a lista összeállításához szükséges, a művészeti élet működésére vonatkozó statisztikák ma még nem, vagy csak bizonyos szegmensekben érhetők el. Továbbá fontos különbség a nemzetközi listához képest az, hogy a magyar művészeti életet még most is igen nagy mértékben befolyásolja az állami szerepvállalás.”

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2011. december 05. 15:27
Kedves Szerző! Jobb lenne, ha azt a dilemmát írná meg, mely abból adódik, hogy ilyen kis nyelvterületen létezünk. Minden bizonnyal ez a prózai tény húzódik a mögött a jelenség mögött, hogy sem a nyilvánosság, sem az inkognitó nem használ egy ilyen rangsor hitelességének. Ha ismertek a megítélők, akkor óhatatlanul egy zárt klikk alakul ki, bármekkora is az elszánás a tisztességes megmérettetés mellett. Viszont, ha egy titkos társaság rejtőzik a kulisszák mögött, akkor a közvélemény bizalma csekély, és ráadásul, - a kis piac, és kis közeg miatt - a belterjesség vszinűleg ez esetben is megmarad, és megerősödik a feltételezés – alighanem egyre indokoltabban -, hogy a döntéseket valójában alkuk eredményezik. A csekély méretekből adódó eltartó képesség korlátja is a klikkesedést erősíti. A "nemzet fennmaradásának" állampolgári elvárásai, a közösségtől, az államtól fokozott erőfeszítéseket igényelnek, azaz viszonylag magas anyagi támogatást… Ezért hosszú távon mindenképp egy olyan rendszer biztosítja a fedhetetlenséget - mindig lehetnek kivételek, persze -, mely a hatalmat is demokratikus váltórendszerben osztja meg a különböző elitek – és különböző ízlések, között. Ezért egyszer jó lenne, ha valaki megírná, hogy mennyire káros a "príma-primisszima" díj, mely az állami kulturális elismerésnek állít, azt direkt gyengítő alternatívát. Ha nem volna ez a - politikailag/gazdaságilag - teljes mértékben, és teljes titokban...- befolyásolható, lassan már intézménnyé váló "magánprojekt", akkor idővel talán ritkulnának a nyilvánvalóan értelmetlen, és kontraproduktív állami díjak - amúgy számszerűleg csekély, de hatásában súlyosan romboló hatású példái. Nyilván a támogatás összegére a magyar alkotó értelmiségieknek szükségük van. Ezért nehéz lenne bárkinek is Demján drága önreklámját megkérdőjelezni. Ez megint egy olyan ügy, aminek, amikor valakik jóhiszeműen zöld utat engedtek neki – én nem tudom, hogy történt –, AKKOR, és AZOK rontották el a dolgot….
hurkagyurka
2011. december 05. 09:46
Egyébként, semmittevő politikusból és pedagógusokból is sok szar van és mégis alkalmazzák őket, mégis kapnak fizut.
hurkagyurka
2011. december 05. 09:44
Én csak kiállításokhoz kötném, egy vagy két egyéni és két csoportos kiállítás évente elég jó biztosíték, de a kiállításikat vissza kellene igazolni.Az alaptagság az plusz, de nem elég, mellette dolgozni is kellene igazolt anyag számlák stb. Aki tudja kenni az kenje tudjuk, hogy önmagában az nem elég, mire eljut oda is ,hogy rendszeresen kiállít az évek és teljesítmény függő. Két három évenként felül lehetne vizsgálni a jogosultságot is. A különféle díjak csak emelnék a juttatás mértékét.Egyébként meg az összes alaptagság újra elbírálásra kerülhetne.Mikor állított ki utoljára, ha kommunista , marxista volt azonnal megvonni az alaptagságot tőle, a transzcendenssel nem összeegyeztethető a baloldaliság az anyagelvűség, egy képzőművész nem lehet anyagelvű balos. Szerintem a tagok egyharmada egyből menne a kukába.:)
hurkagyurka
2011. december 04. 22:41
Egyetértek magával , nagyon is. Régóta én is hasonló dolgokat hangoztatok, talán a maga merészebb javaslatára nem is mertem gondolni , de igaza van, miért ne ez legyen ez a megoldás és ne a kiállítások utáni juttatás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!