Befejeződhet a Mátyás-templom felújítása

2012. szeptember 25. 13:15

Jövő májusra befejezhetik a budavári Mátyás-templom több éve húzódó felújítását. A kormány 700 millió forint többletforrást ad a műemlék rekonstrukciójára.

2012. szeptember 25. 13:15

Befejeződhet 2013. május 31-re a budavári Mátyás-templom több éve húzódó felújítása, miután a kormány 700 millió forint többletforrást ad a műemlék rekonstrukciójára – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden a helyszínen. A templombelső helyreállítására az állam 2012-ben 1,27 milliárd forintot irányzott elő, az elvégzett munkák azonban már az év első felében kimerítették a keretet, a felújítás leállását előzte meg a kormány a többlettámogatással, amelyről szeptember 19-i ülésén döntött. Jövőre 1 milliárd forintot terveznek a munkálatokra. Balog Zoltán elmondta, hogy a rekonstrukcióra fordítható pluszforrás révén „befejeződhet az ostromállapot” a Mátyás-templomban. Hozzátette: a műemlék felújítása egy „szenvedéstörténethez” hasonlít, a kormány döntése azonban felgyorsíthatja a munkálatokat.

A miniszter felidézte: 2011-ig 5,5 milliárd forintot fordított a magyar állam a műemlék felújítására. Ebből az összegből kívülről újult meg az épület, valamint megtörtént a múzeumi kiállítóterek felújítása, a korszerű gépészeti rendszer és elektromos hálózat kiépítése. Az orgonán jelenleg is dolgoznak. Balog Zoltán hozzátette: a világörökség részét képező Mátyás-templom felújítása 2006-ban kezdődött, ám 2010-ben a munkálatok lendületében „törés következett be”, miután az akkori kormányzat 500 millió forintot elvont a költségvetésből. „Ezt most vissza fogjuk adni, hogy az eredeti tervekhez képest ugyan három évvel később, de 2013. május 31-én kívül-belül megújulva tudja várni a híveket a Mátyás-templom” – fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva a beruházás turisztikai fontosságát. Mint mondta, a pluszforrást a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből biztosítja az állam. A kormányzat összesen 8,5 milliárd forintot fordít a felújításra – tette hozzá a miniszter.

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár újságírói kérdésre elmondta, hogy az előző kormányzat nemcsak a templom felújításától vonta el a támogatást, hanem az egyházi örökségvédelemtől is. „Nekünk célunk, hogy miután elkészül jövőre a Mátyás-templom, 2014-től nagyságrendekben akkora forrás, amekkorát a Mátyás-templomra fordítunk, rendelkezésre álljon egyházi örökségvédelem címén” – tette hozzá. Megjegyezte: a rekonstrukció végére kívül-belül megújul a Mátyás-templom, kivéve az oltárt, amelynek felújítása az egyház feladata. Süllei László kanonok, várplébános a templom szimbolikus jelentőségét hangsúlyozta, mint fogalmazott, az 1956-os forradalom után az emigrációba kényszerülők közül sokan itt búcsúztak el hazájuktól. Kiemelte, hogy a felújítás nemcsak az építményről, a külső formáról, hanem a lelki megújulásról is szól.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!