Budapesten tartja nagygyűlését a CEC

2013. január 30. 08:12

Budapesten tartja 14. nagygyűlését az Európai Egyházak Konferenciája (Conference of European Churches, CEC) július 3. és 8. között – jelentette be Guy Liagre, a szervezet főtitkára kedden a fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

2013. január 30. 08:12

A 115 protestáns, ortodox, anglikán és ókatolikus tagegyházat tömörtő CEC főtitkára történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót, mert a hangsúly a szervezet újjászervezésén lesz. A júliusi nagygyűlésre 400 résztvevőt várnak. Guy Liagre a szervezet céljának mondta, hogy „a keresztények hangja hallható legyen Európában”, ehhez pedig „egységesen kell megszólalniuk és cselekedniük”, és meg kell határozniuk a helyüket a változó európai környezetben.

Az MTI kérdésére a CEC főtitkára a kontinensen tapasztalható migrációs folyamatokkal kapcsolatban elmondta: a szervezet egyik bizottságának álláspontja szerint Európa keresztény kontinens, amelynek társadalmai vallási értelemben plurálissá váltak, 2050-ben az előrejelzések szerint Európa népességének mintegy 8 százalékát muzulmánok alkotják majd. Ezért a nem keresztény hitűekkel szemben „az egyetlen módszer a dialógus”, melynek során „elvárjuk, hogy tiszteletben tartsák a keresztények hitét”, de ezzel együtt a keresztényeknek is el kell fogadniuk a máshitűek véleményét – jegyezte meg. 

Rámutatott: a CEC ökumenikus kartája szerint megvan az emberek joga arra, hogy áttérjenek egy másik hitre, ezért el kell fogadni, hogy muzulmánok lehetnek keresztényekké és keresztények is lehetnek muzulmánokká. Hozzátette: jövő héten Varsóban találkoznak az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) képviselőivel, így Erdő Péter bíborossal, a CCEE elnökével is, aki a júliusi találkozó egyik díszvendége lesz. 

A sajtótájékoztatón a CEC főtitkára megemlítette: a szervezetet 1959-ben alapították, amikor „Kelet és Nyugat között a kapcsolat meglehetősen nehézkes volt”, ezért az első találkozót egy hajón tartották a Balti-tengeren, mivel a nyílt víz „nem tartozott se Kelethez, se Nyugathoz”. Guy Liagre elmondta: a CEC Genfben, Brüsszelben és Strasbourgban tart fenn központi irodát, Genfben az Egyházak Világtanácsával szoros a kooperáció többi között a teológusképzésben. Az Európa Tanáccsal működik együtt a strasbourgi irodájuk, amely emberjogi és etikai kérdésekkel foglalkozik, Brüsszelben pedig az egyházak és az uniós intézmények közötti kapcsolatokat ápolják. 

Kitért arra, hogy a közelmúltban jelent meg kiadványuk az emberjogi kérdésről, ezenkívül a családokkal kapcsolatos szabályozásról is adtak ki könyvet, amelyben hangsúlyozzák, a társadalom alapja a jó család, de egyúttal azt is figyelembe veszik, hogy sokan nőnek fel csonka családokban. Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára elmondta: a MEÖT idén 70 éves, ezt egyebek mellett a CEC budapesti nagygyűlésével ünneplik, és segítik is a találkozó megrendezését. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2013. január 30. 16:45
Épp ideje, hogy az egyházak egységesen lépjenek fel azoknak az emberi értékeknek a védelmében, amelyeket a mai szabados ,"toleránsnak mondott" világ erőszakosan leépít. Az egyházaknak érvényt kell szerezni annak a fordulatnak, ami visszaszorítja a mohó önérvényesítést és erősíti a közös jólét-vagy legalább is a szegénység csökkentése- elérését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!