Erdő: At kell érezni, milyen nagy szükség van az egységre

2013. január 21. 07:37

A keresztényeknek sürgetően át kell érezniük, hogy milyen nagy szükségük van az egységre – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Krisztus-hívők egységéért tartott ökumenikus imahét ünnepi országos nyitó istentiszteletén vasárnap Budapesten, a Fasori evangélikus templomban.

2013. január 21. 07:37

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) rendezvényén Erdő Péter kiemelte: a keresztényeknél is jobban rászorul az egységre a nem hívő világ, „korunk és a világ állapota pedig megkívánja, hogy újra átérezzük missziós küldetésünket, hitünk továbbadásának vágyát és örömét”. Ezért is fontos keresztények egysége – mondta a bíboros. Erdő Péter rámutatott: ahogyan az emmauszi tanítványok találkoztak Jézussal, úgy kell minden idők hívő emberének találkoznia a feltámadott Jézussal.

A bíboros utalt arra: „a Krisztussal való találkozás eredménye az, hogy az ember megváltozik. (...) Ezt érezhetjük át mi is, mert ha belegondolunk abba, hogy mit is jelent az, hogy Jézus tényleg feltámadt, akkor (...) el kell mondanunk ezt az örömhírt mindenki másnak is, hogy a szerint igazítsuk az életünket. Mert akkor nincs vége a mi életünknek sem a halállal”.

Steinbach József, a MEÖT elnöke, református püspök kiemelte: az ökumenikus imahét üzenete, hogy egyenrangú partnerekként beszélgessünk egymással. Mint mondta, az igazi párbeszéd az, amikor az egyik ember figyel a másikra, s az eredményes párbeszéd alapja az, hogy „gyorsnak kell lenni a hallásra”. Igehirdetésében beszélt arról is, hogy a híveknek a hittételeken felülemelkedve kell „együtt áldani az Urat, (...) ez Istennek tetsző”. Együtt kell azt is megvallani, hogy Isten az atyja Jézusnak – állapította meg.

A MEÖT elnöke azt mondta, a keresztények „együtt emlékeznek az Úr hatalmas tetteire, mert a keresztények emlékező közösség”. Emlékeztetett arra, hogy "Isten legnagyobb tette, amit az ő egyszülött fiával cselekedett velünk”, és ezt a gyermekeknek, unokáknak tovább kell adni, annak ellenére, hogy a keresztény egyházak Európában „hagyománytörésben élnek”, mert „elfelejtették az örömhírt továbbadni”. Az istentisztelet liturgiáját Erdő Péter és Steinbach József a MEÖT tagegyházainak képviselőivel közösen mutatta be.

Az idei ökumenikus imahét bibliai mottója az ószövetségi Mikeás prófétától származó idézet: „... mit kíván tőled az Úr!” Az egyetemes imahét anyagának eredeti vázlatát az Indiai Keresztény Diákmozgalom készítette az Összindiai Katolikus Egyetemi Szövetséggel és az Indiai Ökumenikus Tanáccsal egyetértésben. A végső szöveget az Egyházak Világtanácsának Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, azon először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és kizárólag az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Ma már szerte a világon és Magyarország szinte minden településén ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket, és imádkoznak a Krisztusban hívők egységéért az imahét idején a különböző felekezetű gyülekezetek.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. január 23. 09:55
"A kereszténység EGYsége..." Femerülhet, hogy vajon nem a katolikus befolyás növelése érdekében hivatkozik erre, hiszen az erősen KÉTséges, hogy nem tetszik Istennek, ha az imádói különbözős szervezetekben gyakorolják vallásukat. Mely egyházak olykor a szentHÁROMSÁG részeinek teológiailag eltérő hangsúlyozásában különböznek csupán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!