Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

2013. január 17. 09:01

Ünnepi istentisztelettel kezdődik az ökumenikus imahét vasárnap Budapesten, a Városligeti fasori evangélikus templomban. A nyolcnapos programsorozat a magyarországi egyházak egyik legnagyobb közös rendezvénye – közölte a szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szerdán az MTI-vel.

2013. január 17. 09:01

Mint írták, a nyitó szertartáson szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, igét hirdet Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a MEÖT elnöke. Az istentisztelet liturgiájában a MEÖT tagegyházainak püspökei, valamint vezető lelkipásztorai végeznek szolgálatot. Tájékoztatásuk szerint az ószövetségi Mikeás prófétától származó idézet lesz az idei ökumenikus imahét bibliai mottója: „... mit kíván tőled az Úr!” A MEÖT közleménye szerint az egyetemes imahét anyagának eredeti vázlatát az Indiai Keresztény Diákmozgalom készítette az Össz-indiai Katolikus Egyetemi Szövetséggel és az Indiai Ökumenikus Tanáccsal egyetértésben. A végső szöveget az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre.

A MEÖT emlékeztetett: az imahét előkészülete során az indiai szervezetek egyetértettek abban, hogy az egyházak „látható egységért” való küzdelme nem választható el a kasztrendszer megszüntetésétől, valamint az egység olyan megélésétől, amelyre a legjobb példát a legszegényebb szegények adják. Közleményükben kitértek arra, a dalitok azt a közösséget alkotják Indiában, akik az úgynevezett „kaszton kívüliek”, közösségeikre pedig úgy tekintenek, mint amely „a legtisztátalanabb s egyben a legszennyezőbb”. A kasztrendszer miatt a dalitok társadalmilag kivetettek, politikailag alulreprezentáltak, gazdaságilag kizsákmányoltak és kulturálisan alárendeltek lettek, s az indiai keresztények majdnem 80 százaléka dalit háttérrel rendelkezik. 

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, azon először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és kizárólag az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Az ökumenikus imahétre 1968 óta készítenek imafüzeteket, amelyeket elküldenek a világ minden tájára, hogy a helyi nyelvekre lefordítsák őket. Az esemény mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza Magyarországon. Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért. 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!