Végéhez közeledik a Zirci Ciszterci Apátság felújítása

2013. január 29. 08:08

Európai uniós pályázat segítségével összesen több mint 700 millió forintból újul meg a ciszterci apátság épülete és a város főtere Zircen, a munkálatok április végére fejeződnek be – mondta Zátrok Attila projektvezető az MTI érdeklődésére hétfőn.

2013. január 29. 08:08

Az apátsági épület homlokzatának felújításához még 2010-ben nyert el a ciszterci rend és a zirci önkormányzat közös konzorciuma több mint 592 millió forint támogatást, a műemlék épületegyüttes és a Rákóczi tér felújítása összesen több mint 703 millió forintból valósul meg.

Tájékoztatása szerint jelenleg a ciszterci rend magyarországi történetét 1182-től napjainkig bemutató kiállítótér kiépítését és berendezését végzik a szakemberek. Már elkészült a templom nyugati oldalához csatlakozó, zárt belső udvarral kialakított kétszintes barokk kori tömb teljes homlokzatának felújítása. Helyreállíttatják az apátság látképével díszített óra szerkezetét és restaurálják a miseruhákat.

Az apátságban látogatóközpontot hoznak létre, ahol interaktív eszközök segítségével mutatják be a 800 éves rend történetét és műtárgyait. Az 1733-ban átadott monostorban látogatási útvonalat alakítanak ki az épületben található Bakonyi Természettudományi Múzeum, Reguly Antal Műemlékkönyvtár, a díszlépcsőház, az apátsági templom, a középkori kolostor romjai és a díszudvar között. A régi épület néhány színvonalas barokk kori kőfaragványt is rejt, ezeket is restaurálták – tette hozzá Zátrok Attila.

Kiemelte, hogy a csaknem háromszáz éves épület főhomlokzata is díszkivilágítást kapott, az apátság eddig nem volt megvilágítva. A beruházás során 16 nagyreflektort helyeztek el a műemlék köré, az erkélyeket és a tornyokat kisebb lámpatestekkel világították meg. Szólt arról is, hogy a munkálatok a közbeszerzési eljárás miatt elhúzódtak, új terveket és költségvetést kellett készíteni a beruházás önkormányzati részéhez.

Az apátság a fejlesztésekkel országos vonzerőt jelentő egyedi, tematikus bemutatóhellyé válik, a kiállításokon érintőképernyős terminálok és beépített monitorok sokrétű történeti és művészettörténeti tartalmat szolgáltatnak. Fontos célnak nevezte, hogy a Zirci Ciszterci Apátság a 21. század embere számára is a „nyugalom szigete” legyen, ahol a látogatók számára biztosítják a kulturált pihenést, ismeretszerzést, valamint a szabadidő minőségi eltöltését.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!