Felfüggeszti az ELTE BTK HÖK működését az egyetem

2013. február 20. 20:57

Mezey Barna rektor felfüggesztette az ELTE bölcsészettudományi karán működő hallgatói önkormányzat működését a napokban kiszivárgott lista miatt. A rektor intézkedett arról is, hogy az ügyet bejelentsék a rendőrségnek. Garbai Ádám, a BTK HÖK elnöke a HírTV-nek azt mondta: kedden, az atv.hu-n látta a listát először.

2013. február 20. 20:57

Felfüggesztette az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara hallgatói önkormányzatának működését az egyetem rektora. Intézkedését indokolva Mezey Barna az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a személyes adatok kezelésére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését az ELTE BTK HÖK elnöke is elismerte. A felfüggesztés a törvénysértések kivizsgálásáig tart – tette hozzá a rektor. Megjegyezte: a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben foglalt jogkörében eljárva és kötelezettségének eleget téve függesztette fel az ELTE BTK HÖK működését.

Közölte, elrendelte, hogy a rektori ellenőrzési önálló osztály átfogóan vizsgálja az ELTE egész hallgatói önkormányzatát, valamennyi részönkormányzatát az adatvédelmi és adatkezelési rendelkezések betartásával összefüggésben. A rektor intézkedett arról is, hogy az ügyet bejelentsék a rendőrségnek. Mezey Barna közleményében megállapította, hogy az intézkedések előkészítésekor és megtételekor az ELTE egyetemi hallgatói önkormányzata a mielőbbi megoldást kezdeményezve, együttműködően járt el.

Fábri György, az intézmény kommunikációért felelős rektorhelyettese kedden tudatta az MTI-vel, hogy azonnali vizsgálat indult az ELTE-n az esetleges hallgatói listák ügyében. Közlése szerint az egyetem rektora, miután kedd reggel a sajtóból értesült bizonyos hallgatói listákról, azonnal vizsgálóbizottságot hozott létre. A rektorhelyettes kijelentette: az az egyetem érdeke, hogy minél előbb tisztázzák a helyzetet. Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta: elítél minden származásra utaló, vallási, nemi, világnézeti, ideológiai vagy más identitásbeli alapon történő megkülönböztetést, illetve az erre irányuló szándékot. Úgy fogalmazott: nemcsak a szándék tényét, hanem az emberi méltóság más aspektusait sértő stílusát is mélységesen megalázónak tartja.

Az atv.hu kedden írt arról, hogy az ELTE BTK-n a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat; a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki.

Garbai Ádám, az ELTE BTK HÖK elnöke szerda este azt mondta a HírTV-nek, hogy ő kedden látta először a listákat az atv.hu-n. Garbai úgy emlékszik, hogy másfél éve, a HÖK-választás idején ellenfeleik már fenyegették őket egy listával, ám nem emlékszik pontosan, hogy az mi volt. A HÖK elnöke maga is feljelentést fontolgat, hiszen az ő személyes adatai is szerepelnek a nyilvánosságra került listán.

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magyar1206
2013. február 21. 14:15
Az létezhet, hogy ezt a Fidesz hozta nyilvánoságra (listát), hogy kiszorítsa a jobbikot a HÖK-ből?
ormányos csillós
2013. február 21. 12:03
Tombol megint a libsi véleménydiktatúra, tényleg Bácsfi Diánát még nem vetettétek be, műrettegők? hehehe. Micsoda véletlenek, pont most jött ez a lista... nahát!
kreszkrisz
2013. február 21. 11:50
Évek óta az egyetemen mindenki tudta, hogy létezik ez a lista. Amit a Jobbik által irányitott HÖK mond azóta a listával kapcsolatban az pofátlan hazugság. A lista nyilvánosságra hozatala arra adott válasz, hogy a Jobbikos HÖK elkezdte fúrni a tüntetéseket a médiában ideológiai okokból. Ezt az ELTE-n mindneki tudja, csak az a szomorú, hogy pártszimpátia alapján lesz a hazugságból igazság és forditva.
ördöngös pepecselés
2013. február 21. 10:01
feltűnően gyorsak ezek a nagyfizetésű rektorok ha nem komcsikat kell ütni de hallgatnak mint szar a fűben ha Fletó, a HAHA vagy más baloldaliak esnek bűnbe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!